Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Bezúdržbový rodinný dům s jasným zadáním, gletovanými omítkami či cedrovou a cortenovou fasádou

Čisté a jednoduché linie, přírodní materiály i důraz na levný provoz vytvářejí příjemnou atmosféru pro bydlení

Ve vilové čtvrti nedaleko centra města Zlín vyčnívá rodinná stavba, která je stálým domovem manželskému páru a jejich dvěma psím mazlíčkům. Řádově 30 až 70 let stará okolní zástavba předurčuje, že dům se co do vzhledu a použitých materiálů liší, svým rozsahem však ráz města respektuje.

Při zadání projektu architektům měli majitelé jasno. Kritériem se stal požadavek na nenáročný provoz i údržbu, zároveň bylo důležité vytvořit prostory pro spokojené bydlení včetně dostatečných úložných prostor. Kromě manželů dům příležitostně obývají syn a dcera s partnery. Opomenuty nesměly být ani nabízející se výhled na město a pochopitelně také finanční možnosti investora. A jak se tohoto úkolu architektonická kancelář OK Plan Architects v čele s Luďkem Rýznerem zhostila? Posuďte sami.

První kroky směřovaly k důvěře architektům

Až na několik zásadních vymezení, požadavků a přání svěřil pan Pavel návrh domu plně do rukou architekta, neboť dřívější realizace z dílny OK Plan Architects se jemu i manželce líbily. Stavět se začalo na ploše o rozloze 456 m2, udržované jako zahrada. Po odtěžení části pozemku bylo díky dostatečnému převýšení parcely možné podzemní patro na celou výšku zapustit do terénu. Zastavěná plocha čítá 127 m2. Pozemek je vymezený semknutím dvou komunikací, ze severní strany pak sousedním pozemkem. Podzemí a dvě nadzemní podlaží zajišťují užitnou plochu 330,7 m2. Konstrukčně je dům navržen jako stavba se železobetonovými stropy a zdivem z keramických tvárnic. Při velkých prosklených plochách tvoří nosnou konstrukci ocelové sloupy z válcovaných nosníků. Na úrovni prvního nadzemního podlaží vynášejí druhé patro dominantní ocelové sloupy kruhového průřezu s protikorozním nátěrem. Nelze se jich nevšimnout.

Bezproblémová spolupráce

Fasáda zastává požadavek bezúdržbovosti. Na vnějším plášti najdeme kombinované obložení z cedru a cortenového plechu, některé plochy jsou ponechány z pohledového betonu. Obrácená střecha s hydroizolací z těžkých asfaltových pásů a zásypem z říčních oblázků nahrazuje klasickou střešní krytinu. „Tvorba studie a následně projektu měla poměrně rychlý průběh. Díky konstruktivní diskusi s investorem, který věděl, co chce, se nám bez obtíží dařilo mozaiku materiálů skládat do smysluplného celku,“ popisuje spolupráci Libor Chovanec z OK Plan Architects s.r.o. „Investor se nebránil experimentování s materiály, které jsme na této stavbě použili poprvé. Například gletované štuky v interiérech dopadly velmi dobře. Také zpracování cedrové fasády v exteriéru je v detailu precizní,“ dodává Libor Chovanec. Klidný průběh stavby i příjemná bezkonfliktní komunikace architekta s investorem a následně také stavební firmou byly korunovány perfektním řemeslným výsledkem v interiéru i exteriéru.

Okna a dveře, která nebrání výhledu, ba naopak

Není náhodou, že otvorové výplně zajistila firma DAFE-PLAST, se kterou architekti z OK Plan Architects pravidelně spolupracují již řadu let. „Celá realizace byla náročná, od počátku s důrazem na provedení detailu. Zadání vyžadovalo kombinovat různé systémy. Za upozornění stojí předsazené fasádní konstrukce, protažené až na úroveň atiky. Veškeré okenní a fasádní profily německé značky Schüco jsou osazeny na venkovní líc fasády a dodány včetně parotěsných a paropropustných pásek v kombinaci se zateplovacím boxem,“ vysvětluje Ing. Miroslav Culka z firmy DAFE-PLAST. Velkoformátové posuvné dveře ze systému AWS 70.HI PASK v obývací části jsou zasazeny do vysoce tepelně izolované fasádní konstrukce z hliníku FW 50+.HI. V koupelně zajišťuje výhled ven otvíravé okno ze systému AWS 70.HI, rovněž s protažením okenní výplně až na úroveň atiky. Podlouhlé okno zapracované do kuchyňské linky tvoří stejný profil, navíc je však vybaveno skrytým kováním Schüco AvanTec. Barva okenních rámů byla zvolena černá v matu (odstín RAL 9005 mat). „Zajímavostí jsou i vstupní dveře do suterénu. Použili jsme systém Schüco ADS 70.HI s křídlem pro plošně lícující výplň z cortenového plechu. Dveře tak na pohled splývají s fasádou, do které jsou zasazeny,“ dodává Ing. Miroslav Culka.

Centrální vysavač nebo dlažba dostaly zákaz

Přízemí domu je koncipováno jako samostatná bytová jednotka, která vytváří zázemí pro vracející se dceru s partnerem, kteří žijí v zahraničí, a samozřejmě i další návštěvy. O pronájmu těchto prostor manželé rozhodně neuvažují. Při prezentaci svých představ architektovi měli majitelé stavby i několik omezení. Nepřáli si například centrální vysavač, dlažbu či žaluzie, které by navíc narušovaly celkový koncept řešení oken, ta jsou, jak již bylo zmíněno, umístěna do líce fasády. Požadavek zastínění lze u projektu vyřešit vnitřními roletami nebo závěsy.

Stejná pravidla pro interiér i exteriér

Pojetí interiéru mělo za úkol korespondovat s materiály, které byly použity v exteriéru, a naopak. Proto základní koncept tvoří kombinace dřevěných podlah i dalších prvků interiéru, obkladů z ocelových plechů, stropů z pohledových betonů a cementovápenných omítek s gletovaným povrchem. Každému materiálu přitom zůstala jeho přirozená struktura. Veškeré použité vrstvy (ochranné, fixační apod.) byly výhradně transparentní. Na podlaze dominují dřevěné vícevrstvé parkety značky Solidfloor (kolekce Vintage) s patinou a olejovanou úpravou povrchu, které do projektu dodala firma Kratochvíl parket profi, s.r.o. Záměrně byla vybrána dubová rustikální kolekce s výraznými a částečně vyspravovanými suky a letokruhy, které kontrastují a krytinu tak dokonale zvýrazňují. I ostatní dřevěné prvky v interiéru jsou ze dřeviny dub. Upozorněme na schodiště, vyrobené z masivního dubu, lehce drásaného a následně olejovaného. Je navrženo jako samostatné, jednostranně vetknuté do zdi.

Stěna obložená plechem

Stropy místností zdobí pohledový beton opatřený transparentním lakem. Stěny chrání a krášlí cementovápenné omítky s gletováním ve svém přirozeném odstínu. Pouze v koupelnách jsou použity benátské štuky a stěrka Pandomo. Exkluzivitu nabízí stěna v obývacím pokoji, která byla záměrně obložena plechem, krásně kontrastujícím s dřevěnými podlahami a nábytkem. Jsme-li v obývací části, upozorněme na prostornou sedačku s textilním povrchem i krbovou vložku na dřevo. Ta byla do projektu začleněna na základě přání pana Pavla. Úložné prostory zajišťuje zejména vestavěný nábytek, vyrobený na zakázku. Některé části, jako například židle, křesla či sedačka v obývacím prostoru a kuchyni, jsou výrobky typovými. Kompletně atypická a na zakázku zpracovaná je kuchyňská linka. Vyniká nejen celkovým řešením, ale i strukturou materiálu. Dub drásaný se na ní střídá s dubem vysokého lesku. Pracovní plocha je z africké žuly.

Z ložnice na terasu

Interiér ložnice koresponduje s charakterem ostatních místností. Výhradním benefitem tohoto prostoru je vstup na otevřenou terasu. Terasa, využívaná zejména v jarních a letních měsících, každému učarovává krásným výhledem na město Zlín. Pohled se otevírá i na útulnou a údržbu záměrně nenáročnou zahradu se spodní terasou a bazénem. Jako podlahovina na terasách byla použita dřevina Bangkiraj. Zahrada je koncipována tak, aby žila „vlastním životem“ a nevyžadovala mnoho úsilí. Nechybí zde tradiční trávník, vinná réva a skalka, která postupně zarůstá vegetací. Každý den zahradu aktivně užívají i dva domácí mazlíčci Jack Russel terriér a čivava. Soukromí zajišťuje plot z drátěných košů, z části vysypaných kamenem a z části prorostlých vegetací, která plot celkově „zjemňuje“ a oživuje.

Tepelné čerpadlo i krbová vložka

Parkování řeší z ulice přístupná dvojgaráž, která je propojena se vstupním zádveřím rodinného domu. Jako primární zdroj vytápění domu slouží tepelné čerpadlo. Teplo se do interiéru dostává kombinací podlahových konvektorů, podlahového vytápění a radiátorových těles. Lokálně pak působí ještě krbová vložka. Technické zázemí domu je situováno v podzemním podlaží.

Architektonické řešení:OK Plan Architects s.r.o.www.okplan.cz
Dodavatelé:DAFE-PLAST Jihlava, s.r.o.www.dafe.cz
Schüco CZ s.r.o.www.schueco.cz
Kratochvíl parket profi, s.r.o.www.kpp.cz
PTÁČEK POZEMNÍ STAVBY S.R.O. ZLÍN

Architekt Libor Chovanec

* 20. 5. 1973
Studium – Střední škola SPŠ stavební, Havlíčkův Brod, ČVUT v Praze – Modul architektury
Praxe – Atelier LOXIA Praha, Atelier Penta, v.o.s., v Jihlavě, od června 2003 v OK PLAN architects.

Architekt Luděk Rýzner

* 21. 4. 1969
Studium – střední škola SPŠ stavební, Havlíčkův Brod, ČVUT v Praze – Modul architektury
Praxe – Atelier Penta, v.o.s., v Jihlavě; 1997: zahájení činnosti OK PLAN architects; 1998: osvědčení o autorizaci, člen České komory architektů

Zdroj FOTO: Schüco CZ s.r.o.

O společnosti Schüco „Zelené technologie pro modrou planetu“

Schüco International KG, světová jednička v oblasti opláštění budov, na celém světě vyvíjí a prodává kompletní systémy z hliníku, plastu a oceli. Přináší širokou nabídku pro všechny obory opláštění budov - velké objekty i bytovou výstavbu. Do sortimentu firmy patří systémy pro okna, dveře, fasády, zimní zahrady a solární technika. Filosofie firmy je založena na inteligentních systémech, širokém spektru technologií a materiálů, výrazné orientaci na zákazníka a rozsáhlém servisu. Produkty společnosti propojují oblast automatizace, bezpečnosti a nadčasového designu. Schüco dbá na ochranu životního prostředí, trvale udržitelný rozvoj a je zastáncem principu Energie3: Energii nejen šetřit a vyrábět, ale také rozvádět a využívat. Díky nabídce kompletních systémových řešení spolupracuje s architekty, investory a partnerskými společnostmi v 78 zemích světa. Společnost zaměstnává 5 000 zaměstnanců a spolupracuje s 12 000 partnerských firem. Výše obratu v roce 2012 dosáhla hodnoty 1,8 miliardy eur. Kompletní informace o firmě naleznete na www.schueco.cz.

Systémová řešení pro okna, dveře, fasády a solární produkty

 
 
Reklama