Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stavíte nové příčky a stěny? S modrými akustickými systémy budete mít doma ticho.

Chcete stavět stěny, příčky, nebo nově rozdělovat místnosti? Při volbě stavebního materiálu je třeba zvážit nejen druh materiálu, jeho hmotnost, dobu výstavby, ale i to, jak dokáže zvukově izolovat.

Akustické interiérové i mezibytové příčky, předstěny i podhledy postavené ze sádrokartonových konstrukcí s modrou akustickou sádrokartonovou deskou Rigips najdou uplatnění jak při rekonstrukcích starých bytů, chat a domů, tak i v novostavbách rodinných i bytových domů.

Navíc v kombinaci s novými profily (Rigiprofily) z rigidizovaného plechu mají sádrokartonové konstrukce vyšší tuhost. Umožňují docílit až o 30% pevnější stěny.

Na všech stavbách se ve větší či menší míře projeví výhody systémů suché vnitřní výstavby bez použití "mokrých" stavebních procesů. Především rychlost výstavby, nízká hmotnost, minimální tloušťka, požární odolnost a vysoké hodnoty zvukové izolace.

Modrá akustická sádrokartonová deska Rigips je vyrobena podle speciální receptury. Má vhodně zvolenou hustotu jádra se specifickými tlumicími vlastnostmi. Díky svému unikátnímu složení dosahuje deska vysokých akustických kvalit a v konstrukci brání šíření hluku z okolních místností.

Poprvé je tedy například na trhu k dispozici jednovrstvě opláštěná sádrokartonová příčka, která splní přísné normové požadavky na zvukovou izolaci uvnitř bytu.

Montáž akustických konstrukcí se neliší od klasické montáže sádrokartonových konstrukcí. Není nutné měnit nářadí, příslušenství ani způsob provádění.

Modré akustické sádrokartonové desky jsou k dostání v tloušťce 12,5 mm ve dvou rozměrech 1 250 mm x 2 000 mm, 1 250 mm x 2 750 mm. Je třeba dbát na výběr vhodných komponentů, správnou montáž konstrukce a skutečné provedení na stavbě podle technologických zásad Rigips.

Montáž modrých akustických příček - pracovní postup

1) Na podlaze a stěnách vyměříme polohu příčky a obvodové Rigiprofily (vodorovné UW Rigiprofily a svislé CW Rigiprofily) opatříme samolepicím napojovacím těsněním Rigips.

2) Na podlahu i na strop připevníme vodicí UW Rigiprofily. Na stěny připevníme CW Rigiprofily natloukacími hmoždinkami. Pozor na správné rozteče!

3) CW Rigiprofily (sloupky) nasuneme do vodicích UW Rigiprofilů. CW Rigiprofily osazujeme otevřením ve směru montáže, abychom začínali s připevněním desek na stabilnější straně profilů. CW Rigiprofily s UW Rigiprofily nespojujeme, CW Rigiprofily zůstávají v UW Rigiprofilech volně nasunuty.

4) Provedeme opláštění první strany modrými akustickými sádrokartonovými deskami Rigips. Uložíme případná instalační vedení. Poté vkládáme tepelnou izolaci z minerálních vláken v celé ploše bez mezer. Pozor na akustické mosty!

5) Opláštění příčky dokončíme připevněním modrých akustických desek Rigips z druhé strany. Desky připevňujeme pouze ke svislým CW Rigiprofilům samořeznými šrouby typu TN. Vzdálenost šroubů je 250 mm.

6) Zatmelíme spáry mezi modrými akustickými sádrokartonovými deskami a hlavy šroubů tmelem Rifino Top.

Tip: Pro zvýšení užitných vlastností příček lze provést jejich dvojité opláštění. Tím zvýšíme dovolenou výšku příčky, jakož i zvukoizolační vlastnosti nebo požární odolnost. Zvýší se rovněž únosnost příčky při zavěšování břemen. Přesné hodnoty jednotlivých vlastností lze zjistit v dokumentaci firmy Rigips.

Pracovní postupy je možné nalézt v knize Montážní příručka sádrokartonáře nebo v knize Sádrokarton zvládneme sami.

Více informací na www.modreticho.cz nebo na www.rigips.cz.


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...