Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podhledy z desek Knauf CLEANEO pomohou s akustikou v kancelářích

Administrativní budova v Gregorově ulici je umístěna v samotném centru Ostravy, nedaleko magistrátu města. Je tvořena třemi dilatačními celky, které jsou provozně propojené. Se zvyšujícími se nároky na funkčnost bylo potřeba provést přestavbu sedmého a osmého podlaží, kde byla naplánovaná rekonstrukce podlah, obkladů, prosklených příček a dveří, osvětlení, elektroinstalace, sociálního zařízení.

Akustické desky Knauf – rozptýlené kulaté děrování s Cleaneo efektem
Akustické desky Knauf – rozptýlené kulaté děrování s Cleaneo efektem
Akustické desky Knauf – blokové štěrbinové děrování s CLEANEO efektem ve směru pohybu
Akustické desky Knauf – blokové štěrbinové děrování s CLEANEO efektem ve směru pohybu

Původní vnitřní nenosné stěny byly odstraněny a vytvořily se nové příčky dle nároků investora. Vznikly tak nové kancelářské a jednací prostory včetně recepce. Vzhledem k požadavku na rychlé dokončení rekonstrukce bylo třeba použít sádrokartonové desky, které navíc musely splňovat i hlukové normy. Proto byly použity sádrokartonové akustické podhledy Knauf s rozptýleným kulatým děrováním a CLEANEO efektem, které z hlediska prostorové akustiky musí splňovat kritérium vyrovnané doby dozvuku Td = 0,4–0,6 s dle velikosti (limitní pásma 3,4).

Také na chodbách je proveden akustický podhled Knauf s blokovým štěrbinovým děrováním ve směru pohybu rovněž s CLEANEO efektem. V zázemí se instalovaly podhledy Knauf již bez nároků na akustiku, byly tedy použity běžné sádrokartonové desky.

 

Představujeme speciální děrovanou akustickou desku Knauf s CLEANEO efektem

Je to speciální děrovaná akustická deska, která se používá v interiérech, kde kromě akustických požadavků je i požadavek na čištění vzduchu. Vedle konvenčních způsobů jak toho dosáhnout, jako je pravidelné větrání či klimatizace, je možné použít i děrované akustické sádrokartonové desky Knauf s CLEANEO efektem. Tyto děrované desky obsahují speciální křemičitan Zeolit, rozkládající případné škodlivé látky katalyticky na vodu a oxid uhličitý, takže se dá zjednodušeně říci, že desky Knauf CLEANEO větrají, aniž by bylo potřeba otevírat okno. Vzduch čistí 24 hodin denně a 7 dní v týdnu a jejich čistící kapacita je přitom neomezená. Pro ideální působení je třeba počítat minimálně 0,3 m2 děrovaných desek/1 m3 vzduchu.

Vedle čistícího efektu nesmíme zapomenout ani na efekt akustický. Děrování desek CLEANEO jednak zrychluje a zefektivňuje čištění vzduchu v místnosti, ale vedle toho i pohlcuje hluk vznikající v prostoru pod ním a tím snižuje emise hluku v interiéru. I z těchto důvodů jsou velmi vhodné nejen do velkých administrativních či prodejních komplexů, které běžně navštěvují velké počty lidí, ale hodí se i do občanských staveb, jako jsou školy, školky a nemocnice. S neutrálním pH a schopností regulovat obsahu vlhkosti ve vzduchu, mohou pomoci navodit optimální klima například v hotelu, restauraci či jiném společenském místě, zvláště v kombinaci se sádrovými omítkami Knauf.

Více informací na www.knauf.cz.

Akustická deska CLEANEO, která se postará o lepší vzduch v interiéru


Knauf Praha s.r.o.
logo Knauf Praha s.r.o.

Společnost KNAUF Praha s.r.o. působí na českém stavebním trhu od roku 1991. Je jedním z nejvýznamnějších výrobců stavebních materiálů v oblasti sádrokartonových produktů a systémů. Značka Knauf je vždy spojována s vysokou kvalitou a nadstandardním ...