Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Problém s hlukem v panelových bytech je vyřešen

Ticho potřebujeme stejně jako vzduch a vodu a přestože každý z nás vnímá míru nepříjemného hluku subjektivně, umíme vždy ocenit, když se intenzita zvuků od sousedů sníží. Snadné a dostupné řešení přitom existuje – akustiku starších panelových domů umí významně vylepšit nový obklad stěny na akustických profilech fermacell s vloženou akustickou izolací Ursa PURE 35, který je možno použít pro obklad stěn i stropů. Potvrdilo to ostatně také měření v panelovém bytě v Prostějově.

Fermacell umí řešit problematiku zlepšení vzduchové neprůzvučnosti stěn několika způsoby. Jedním z nich – a současně nejpopulárnějším – jsou přímé obklady stěn na akustických profilech fermacell s vloženou akustickou izolací Ursa PURE 35. Jednoduchý akustický systém je možno použít jak na stěny, tak i na strop místnosti. Jeho vznik vyvolaly žádosti ze strany majitelů panelových bytů, jejichž akustické vlastnosti neodpovídaly představám o komfortním bydlení. Díky akustickému profilu fermacell, který je namontovaný přímo na panelu, sádrovláknité desce fermacell (10 nebo 12,5 mm) a vložené 30 mm tlusté plsti Ursa PURE 35 ze skelných vláken, je možno utlumit hluk až o 6dB. Jedná se o jednostrannou aplikaci, o které Váš soused nemusí vůbec vědět. Úbytek z Vašeho vnitřního prostoru je pouze 42,5 mm, tedy minimální a dosažený akustický komfort naopak velmi znatelný.

Výsledky reálného měření v panelovém bytě

Díky domluvě a vstřícnosti majitele dvou sousedních bytů v sedmipodlažním panelovém domě na ulici Tylova v Prostějově se pracovníkům firmy Fermacell naskytla jedinečná příležitost instalovat a v reálných podmínkách vyzkoušet akustický útlum nového akustického profilu fermacell. Dům prošel celkovou revitalizaci, na jeho střeše dokonce vyrostly nové mezonetové byty, původní byty a jejich konstrukce jsou však původní. Měření probíhalo na mezibytové stěně mezi obývacími pokoji bytu 2+1 a sousedního bytu o velikosti 3+1. Oba byty se nachází v 6. patře a mají výšku 260 cm, železobetonová stěna mezi nimi má tloušťku 140 mm. Podle normy by tato mezibytová stěna měla splňovat požadavek w = 53 dB, skutečnost však podle měření ukázala hodnotu o 3dB nižší, w = 50 dB.

Akustický profil fermacell, s našroubovanou sádrovláknitou deskou fermacell 12,5 mm a 30 mm vrstvou minerální vaty Ursa PURE, sice navýšil tloušťku mezibytové stěny o 42,5 mm, ale současně zvýšil vzduchovou neprůzvučnost o 6dB na úroveň 56 dB. A zlepšení o 6 dB už ucho člověka velmi dobře rozliší – zatímco při w = 50 dB (původní hodnota před montáží akustického profilu fermacell) je hlasitější řeč částečně srozumitelná, u w = 56 dB (hodnota po montáži profilu) už je hlasitější řeč v sousedním bytě nesrozumitelná.

Montáž akustického profilu

Montáž celé aplikace přitom není nijak složitá. Akustický profil fermacell se namontuje přímo na nosnou zeď ve vodorovném nebo svislém směru, v rozteči max. 625 mm. Prostor mezi profily se vyplní izolací Ursa a zaklopí sádrovláknitou deskou fermacell tloušťky 12,5 mm, ideálně s profilovanou TB hranou. Spojování desek je pak stejné jako u sádrokartonu: vždy dvě desky se spojí na tupo, do jejich spáry se vloží samolepící armovací páska fermacell TB a přetmelí se spárovacím tmelem fermacell.

Vložená izolace Ursa PURE může navíc zlepšit tepelně izolační vlastnosti stěny a deska fermacell vytvoří novou rovnou plochu, na kterou může majitel bytu zavěsit až 100 kg těžká břemena. Akustický profil díky hustému perforování minimalizuje akustické mosty a utlumuje kmitání, které nedokáže utlumit původní skladba.

Svislá montáž akustických profilů, vložení izolace Ursa
Svislá montáž akustických profilů, vložení izolace Ursa
Akustický profil a uchycení vložené izolace
Akustický profil a uchycení vložené izolace
Montáž desek fermacell greenline
Montáž desek fermacell greenline
Spojování desek – lepená spára se spárovacím lepidlem fermacell greenline
Spojování desek – lepená spára se spárovacím lepidlem fermacell greenline

Hlavní výhody, plynoucí z akustického řešení fermacell:

  1. vysoké zlepšení vzduchové neprůzvučnosti (o 6 dB),
  2. minimální tloušťka nové konstrukce – pouze 43 mm,
  3. vytvoření perfektně rovné plochy a bezproblémová povrchová úprava,
  4. vysoká nosnost zavěšeného břemene – až 100 kg na dutinovou hmoždinku,
  5. přídavné zateplení díky vložené izolaci Ursa – v případě druhého nevytápěného bytu,
  6. odzkoušeno v praxi, k dispozici přesné montážní postupy,
  7. cena.

Konstrukční list pro systém obkladu železobetonových stěn
Fermacell + Ursa si můžete stáhnout zde.


Bližší informace o montáži, spotřebě materiálů a technických parametrech uvedených systémů poskytne technické oddělení Fermacell.


Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.
logo Fermacell, James Hardie Europe GmbH, o.s.

Fermacell - systémy suché výstavby. Výroba a prodej sádrovláknitých desek fermacell®, cementovláknitých desek POWERPANEL a fasádních obkladů Hardie®. Produkty jsou určeny pro dřevostavby, nízkoenergetické a modulární domy a rekonstrukce. ...