Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Akustické řešení hudebního klubu

V bývalé továrně v Klatovech vznikl hudební klub. Řešení prostoru okolo pódia mělo zajistit snadné a kvalitní zvučení prostoru, současně omezit výrazné pronikání zvuku do zbylé části klubu a mimo něj. Konstrukce musela také splňovat požární předpisy a nakonec vydržet každodenní provoz.

Heraklith logo

V bývalé továrně na výrobu košil v západočeských Klatovech se rozhodl majitel zřídit hudební klub. Řešení prostoru okolo pódia a před ním mělo zajistit pohlcování odrazů zvuku pro snadné a kvalitní zvučení prostoru, současně omezit výrazné pronikání zvuku do zbylé části klubu a mimo něj. Konstrukce musela také splňovat požární předpisy a nakonec vydržet každodenní provoz.

První návrh na akustické řešení klubu U Košile spočíval v obložení stěn a stropu děrovaným sádrokartonem v kombinaci s minerální vlnou. Takové řešení by plně uspokojilo nároky na akustiku prostoru, ale v prostředí hudebního klubu by mohlo snadno dojít k jeho poškození, do děr by bylo možné vhazovat například nedopalky. Architekt Josef Černý po konzultaci s výrobcem zvolil obložení akustickými deskami Heraklith.

Prostor pódia a prostoru před ním se nachází v zadní části budovy, která je zastřešena pultovou střechou s nízkým sklonem. Pod ní byl umístěn zesílený sádrokartonový podhled, na který bylo umístěno vysoce hmotné opláštění sádrokartonovými protipožárními deskami Knauf GKF 15 a akustickými deskami Heraklith C. Tepelně izolační a zvukově pohltivou vrstvu tvoří 20 cm skelné minerální izolace Knauf Insulation v podhledu. Pro obložení stěn prostoru byly použity samotné akustické desky Heraklith C.

akustické desky Heraklith Knauf Insulationakustické desky Heraklith Knauf Insulationakustické desky Heraklith Knauf Insulation
akustické desky Heraklith Knauf Insulation

„Po předchozích zkušenostech s provozováním klubu, kde nebyla vhodně vyřešena akustika, jsem U Košile tuto oblast ošetřil velmi důsledně a původně navržené řešení jsem odmítl, protože provoz klubu znám z každodenního hlediska. Chtěl jsem řešení, které vyhoví po akustické stránce a současně nebudu muset řešit neustálé opravy. Když architekt Černý přišel s obložením z Heraklithu, zaujal mě i jeho vzhled, který přesně odpovídá pojetí celého klubu,“ říká provozovatel klubu Luboš Pitule.


KNAUF INSULATION, spol. s r.o.
logo KNAUF INSULATION, spol. s r.o.

KNAUF INSULATION, spol. s r.o. dodává klientům izolace ze skelné a kamenné vlny. Nabízí široké spektrum produktů pro bytové a nebytové budovy a zaměřuje se na komplexní řešení ve snižování energetické náročnosti. Staví na 30 letech zkušeností a patří ...