Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Okna, dveře a fasádní systémy Sapa Building System tvoří ucelený komplex inovačních řešení

Trvale udržitelné budovy nabídnou pohodlí stejně tak jako nízkou spotřebu energie

Sapa Building System působí na stavebním trhu s rezidenčními i nebytovými, novými i renovovanými budovami. Portfolio společnosti Sapa Building System zahrnuje okna, dveře, fasádní systémy, kování, stínící techniku, prosklené střechy, zimní zahrady a BIPV. Dále pak speciální řešení pro požáru odolné, výbuchu odolné a neprůstřelné konstrukce.

Sapa Building System nabízí stavebnímu trhu architektonická hliníková řešení, inovační produkty, kvalitní vlastnosti, technickou expertizu, know-how designu a partnerství s předními projekčními kancelářemi, zpracovateli a montážními firmami. Síť zpracovatelů společnosti Sapa Building System, která spolupracuje s autorizovanými montážními firmami, najdeme ve více než 23 zemích.

Máme pod kontrolou proces vývoje s využitím naší technické expertízy a našich zkušeností: od prvotního dialogu se zákazníkem, přes koncepční výkresy až po vývoj vysoce kvalitních hliníkových systémů, které se dají snadno zpracovat a jednoduše instalovat.

Okna, dveře a fasádní systémy tvoří ucelený komplex. Věříme, že trvale udržitelné budovy nabídnou solidnost, bezpečí a pohodlí stejně tak jako nízkou spotřebu energie. Produkty společnosti Sapa Building System jsou navrženy tak, aby pomohly splnit všechny tyto cíle.

 

Realizace: Inspiria Science Centre, Norsko

Architekt: AART architects A/S
Produkty Sapa: fasády, dveře, okna, prosklené střechy, stínící technika a zabudované fotovoltaické panely, energeticky úsporná fasáda 4150 SX, specifické řešení izolátorů; konstrukce fasády je upravena pro integraci velkoformátových trojskel.

Budova Inspiria Science Centre je navržena jako jedno z nejmodernějších vědeckých center v severní Evropě. Tento ambiciózní design se odráží v architektonické podobě budovy, která svými třemi výstupky symbolizuje propojení životního prostředí, energie a zdraví. Inspiria Science Centre spojuje komunikaci a architekturu v inspirativní a důležitý celek, který poskytuje nový prostor pro poznávání a podporuje myšlenku udržitelnosti jako možnosti zvýšení kvality soužití člověka s přírodou. Budova Inspiria Science Centre je tedy navržena jako pasivní dům v těsném kontaktu jak s přírodou, tak uživateli, a jejíž prosklená křídla dávají stavbě dynamický nádech. Spojením architektonického a vědeckého zaměření na životní prostředí, energii a zdraví vznikla budova, která slouží jako komunikační platforma s vlastní vizí. Tři výstupky mají rovněž znamenat přírodní cyklus. Nicméně cílem bylo postavit neobyčejnou budovu s jedinečným logem Inspiria Science Centre, a to sjednocením aktivit vědeckého centra do jednoho konceptu.

 

Realizace: AZ Tower, Česká republika

Architekt: Architektonická kancelář Burian – Křivinka
Produkty Sapa: Elegance 52, Avantis 70, Elegance 52 FR
Plocha: 2500 m2

AZ Tower je mrakodrap, který se momentálně staví v Brně v České republice. S výškou 111 m bude mít 30 poschodí. Po dokončení se stane nejvyšší budovou v ČR a bude převyšovat všechny ostatní budovy jižní části centra města Brna, včetně kancelářských center M-Palác a Spielberk. V objektu se nachází nejen kanceláře, ale i obchodní prostory a v horní části pak i luxusní byty.

AZ Tower představuje moderní výškovou stavbu s určitými speciálními prvky, jakou jsou např. úzká motorizovaná okna s integrací do inteligentního systému větrání, šikmá fasáda s otevíratelnými okny ve spodní části budovy, šikmá okna, speciální parapetní řešení a fotovoltaické panely na plášti budovy.

 

Realizace: One Angel Square, Velká Británie

Architekt: 3DReid, Velká Británie
Produkty Sapa: Dvojitá fasáda, E72 modulový fasádní systém, řešení na zakázku
Plocha: 30 000 m2 kancelářských ploch

One Angel Square je výšková administrativní budova, která vzniká v Manchesteru v Anglii. Po dokončení v roce 2012 bude sloužit jako hlavní ústředí skupiny Co-operative Group. Je součástí investice společnosti NOMA v severní části města Manchester, a to ve výši 800 milionů liber. One Angel Square za 100 milionů liber bude jednou z energeticky soběstačných budov v Evropě. Tato budova za 100 milionů liber bude jednou z trvale nejudržitelnějších staveb v Evropě. Bude mít kogenerační elektrárnu na bionaftu využívající k výrobě tepla a elektřiny oleje z řepky olejky. Využije tak přírodních zdrojů, čímž maximalizuje pasivní solární energii na topení a bude díky dvojité fasádě, adiabatickému chlazení, sběru dešťové vody a recyklaci ztraceného tepla dokonale odvětrána.

Vzhledem ke svému charakteristickému tvaru se budově přezdívá „Ukrojené vajíčko“. Tento design dal vzniknout 9podlažnímu atriu se skleněnou střechou natočenou směrem na jih, což umožňuje větší přístup denního světla a pasivní příjem solární energie. Exteriér budovy tvoří dvojitá fasáda s mezerou mezi vnitřními okny a vnějšími skleněnými panelovými konstrukcemi. Dvojitý plášť budovy slouží k estetickým a ekologickým účelům a umožňuje vetší kontrolu vytápění a ventilace a zdůrazňuje tři zakřivené rohy budovy. K dosažení efektního vzhledu byla externí hliníková konstrukce, která drží skleněné plochy na svém místě, eloxována a díky tomu její bronzový povrch jedinečně odráží sluneční paprsky.

 

Realizace: Varyap Meridian, Turecko

Architekt: RMJM Architecture
Produkty Sapa: Elegance 72 modulová fasáda

Varyap Meridian je víceúčelová budova poblíž nové istanbulské finanční a obchodní čtvrti. Varyap Meridian Grand Tower se svými 244 metry stane nejvyšší stavbou tohoto projektu. Ten počítá s 61podlažní budovou, 1500 obytnými jednotkami, pětihvězdičkovým hotelem, kancelářemi a konferenčními prostory se zelenými veřejnými plochami a parkovištěm. Obytné prostory budou nabízeny v různých variantách – od luxusních pětipokojových střešních apartmánů až po malá studia. Tento projekt bude sloužit až 20 tisícům lidí a jeho odhadovaná cena se pohybuje kolem 1 bilionu dolarů. Na rozloze 107 tisících m2 vyroste projekt o ploše 372 tisíc m2.

Na tomto obřím prostoru se bude nacházet spousta udržitelných prvků jako např. místa shromažďující dešťovou vodu a zařízení k optimalizaci spotřeby vody a snížení spotřeby energie, větrné turbíny, chladicí vodní plochy, které zkrášlují krajinu, a kogenerační elektrárna, jež bude zajišťovat výrobu elektřiny. Projektanti rovněž pečlivě zkoumali okolní prostředí a tvar krajiny, aby zajistili panoramatický výhled a minimalizovali přísun solárního tepla do budovy. Design rovněž obsahuje prvky istanbulské kultury a tradice. Dlaždičková fasáda skýtá barvy od terracotta přes bílou až po modrou.

 
 
Reklama