Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozmary počasí prověřily odolnost účastníků litoměřického kola soutěže SUSO

Ve dnech 6. a 7. dubna 2012 se na Výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích při výstavě Můj dům, můj hrad konalo čtvrté kolo Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Celkem se zde utkalo 28 řemeslníků z 11 škol.

Klání devíti družstev truhlářů a pěti družstev zedníků přineslo své vítěze. Ti museli prokázat teoretické znalosti a praktické dovednosti. Po celou dobu soutěže však všechny účastníky nejvíce trápilo studené počasí, které všem ztěžovalo již tak náročné podmínky soutěže.

„Za prudké výkyvy počasí, kterým jsme byli vystaveni, by si soutěžící zasloužili takřka speciální vyznamenání. Během dvaceti minut při slavnostním ceremoniálu tady sněžilo, pršelo, foukal prudký vítr a trošku svítilo sluníčko. Toto aprílové počasí vytvořilo budoucím řemeslníkům zatím nejnáročnější podmínky k práci, kterým jsme v soutěži doposud čelili,“ uvádí David Surmaj ze společnosti ABF, organizátora soutěže.

Vítězné týmy z regionálních kol postupují do celostátního finále

První dva vítězné týmy, které postupují do celorepublikového finále při mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH 2012, tvoří za truhlářský obor družstvo Libora Špitálského a Pavla Kmenta z Gymnázia, SOŠ a SOU o.p.s. Litoměřice a soutěžní dvojice Marka Hully a Zbyňka Peška ze Střední odborné školy Litvínov – Hamr. Z pěti zednických týmů si nejlépe vedli soutěžící Pavel Svoboda a Petr Javora ze Střední školy polytechnické Brno a tým Milana Dvořáka a Slávka Rataje ze SŠ stavební a technické Ústí nad Labem.

Spolupráce s dětskými domovy

„Každé soutěžní kolo pro nás představuje příležitost, jak můžeme pomoci některému z dětských domovů. Tentokrát putovaly finálové výrobky z oboru truhlář do Dětského domova v Dlažkovicích,“ říká David Surmaj. Dva mladí chlapci z tohoto domova se navíc podíleli na produkčních přípravách soutěžní plochy.

Exhibice v modelování projektů zahrad

Předposlední kolo SUSO znamenalo pro dvě studentky zahradnické tvorby možnost, jak veřejnosti předvést modelování projektů zahrad ve 3D formátu. Pod vedením pedagožky Bc. Veroniky Petrové z VOŠ a SŠ zemědělské školy Benešov tak mohly vyprojektovat parky a zahrady přímo před zraky přítomných návštěvníků.

Soutěž o vstupenky na GRAND PRIX

Všichni příchozí, kteří v daném termínu navštívili výstavu Můj dům, můj hrad, si mohli vyzkoušet řemeslo na vlastní kůži. Měli možnost se totiž zúčastnit soutěže ve šroubování se společností DeWalt a vyhrát tak vstupenku na GRAND PRIX do Brna. Vstupenku si domů odnesl pedagog Jaromír Janovský z ISŠ Slaný.

Výsledky:

Obor truhlář
  • 1. místo Libor Špitálský, Pavel Kment Gymnázium, SOŠ a SOU o.p.s. Litoměřice
  • 2. místo Marek Hulla, Zbyněk Pešek Střední odborná škola Litvínov - Hamr
  • 3. místo Jakub Moravec, Vladimír Martinec ISŠ Semily
Obor zedník
  • 1. místo Pavel Svoboda, Petr Javora Střední škola polytechnická, Brno
  • 2. místo Milan Dvořák, Slávek Rataj SŠ stavební a technická Ústí nad Labem
  • 3. místo Jan Harachovec, David Nouza SOŠ a SOU Roudnice nad Labem

Více informací naleznete na www.suso.cz.


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...