Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budoucnost stavění na veletrhu BAU v Mnichově

Tradiční mezinárodní veletrh BAU (17. až 22. ledna 2011) opět zaplnil celý mnichovský veletržní areál. V sedmnácti halách se představilo téměř dva tisíce vystavovatelů ze 40 zemí světa, aby na stáncích i v rámci doprovodného programu hovořili o budoucnosti a principech udržitelného stavění.

Ředitelka veletrhu Monika Dech ocenila prezentační schopnosti všech vystavovatelů i řečníků v rámci bohatého doprovodného programu i v rámci volně přístupného fóra pro návštěvníky a vyslovila důvěru, že takzvané inteligentní a úsporné budovy jsou skutečně reálnou vizí inteligentní společnosti jednadvacátého století. Svoji roli v tomto procesu budou hrát přirozeně i architekti, designéři a urbanisté, jakožto hlavní nositelé vizuální kultury, která má kromě jiného i vliv na naše uvažování a chování.

Veletrh jako indikátor trhu

Veletrh BAU patří bezesporu mezi největší světové veletrhy zaměřené na architekturu, stavební materiály a systémy. Na 180 000 m2 výstavní plochy byla v tomto roce opět prezentována zajímavá architektonická řešení, nové materiály a systémy pro komerční a rezidenční výstavbu budov a jejich interiérů, a to jak novostaveb, tak také rekonstrukcí a modernizací. Sortiment stavebních materiálů byl seskupen podle výrobků do tematických sekcí. Klíčová témata se točila okolo budoucnosti stavebního průmyslu v jednadvacátém století, okolo principů udržitelné výstavby. Mnoho atraktivních a inspirativních akcí přinesl doprovodný program a také diskusní fóra pro profesionály i širokou veřejnost.

Veletržní nabídka zahrnovala rozsáhlou paletu výrobků a služeb: fasády a fasádní systémy, výrobky sklářského průmyslu, dveře a okna ze dřeva, umělých hmot, skla, hliníku, zámky a kování, energetickou a solární techniku, největší evropskou přehlídku informačních technologií ve stavebnictví; rovněž tak rozsáhlou nabídku předmětů ze dřeva a umělých hmot, celé spektrum podlahovin, dlažby a keramiky, umělý kámen, přírodní kámen, stavební chemii, střešní krytiny a okna a celé spektrum cihlářského průmyslu. Rekordní účast vystavovatelů byla zaznamenána i mezi českými firmami. V letošním roce jich bylo dvanáct.

České firmy na veletrhu

A&G Co s.r.o.
Ciur a.s.
GAPA MB s.r.o.
Haco, spol. s r.o.
Luxona Studio s.r.o.
METAL TRADE COMAX, a.s.
Modern Roofing Systems a.s.
Recifa a.s.
SMIP spol. s r.o.
Solara s.r.o.
TTK CZ s.r.o.
Wild Stone Trading s.r.o.

Pasivní domy a vápenopískové produkty

Kromě široké nabídky vystavovatelů a opravdu velkého množství novinek, které lze najít na internetových stránkách veletrhu, je třeba ocenit například vápenopískové produkty a systémy vytápění, určené pro pasivní a nízkoenergetické domy. Na stánku firmy Kalksandstein bylo možné vyzkoušet zajímavý systém plánování s názvem KS-QUADRO PLAN a otestovat nejnovější produkt KS-QUADRO THERM - stěnové vytápění integrované přímo ve stěnách domu. Zástupci firmy dále představili KS-QUADRO ETRONIC - inovativní systém řešení vodorovného a svislého vedení elektroinstalací vápenopískovými stěnami a prozradili, že v průběhu celého životního cyklu domu mohou být elektroinstalace měněny libovolně podle požadavků a hlavně bez nutnosti sekání do zdí. Další novinkou na stánku firmy byl produkt KS-QUADRO POLIERT, což jsou vápenopískové tvárnice opatřené politurou. Dají se využít všude tam, kde se obvykle vyskytují obklady z dlaždic - koupelny, sanitární zařízení, předstěny a podobně.

Další zajímavostí v sortimentu firmy byly vápenopískové tvárnice s příměsí magnetitu a s vysokou objemovou hmotností, které umějí podle informací výrobce odstínit veškeré negativní záření, elektrosmog či signál mobilních telefonů. Používají se tam, kde je nutné zamezit signálu telefonů, také v bankách a v nemocnicích i jako ochrana proti rentgenovému záření. Pro pasivní domy dále firma představila novou konstrukci vícevrstvého zdiva KS*Eco, což je 18 cm silná izolace PUR, která dává možnost při celkové tloušťce zdiva 475 mm dosáhnout součinitele prostupu tepla U=0,12 W/m2K.

Nejen pro úsporu energie, ale i pro lepší život

Zaměřit se přímo na úspory energií, mohlo u vystavovatelů znamenat kromě jiného i plnění jedné z hlavních priorit veletrhu, což se jeví z hlediska vlastní prezentace jako výhodné. Společnost Schüco bývá po desetiletí spojována nejen s inovacemi, napomáhajícími úsporám energie, ale také přímo s tímto veletrhem. Na stánku firmy byl - přesně v duchu této filozofie - představen nejdříve produkt Energy2. Sestává se z kvalitní izolace domu a z fotovoltaických panelů, zabudovaných přímo do fasády, kde je energie efektivně vyráběna a užívána. V dalších prezentacích se ovšem objevil "velký krok ve vývoji" a koncept Schüco Energy3, který bude podle slov zástupců firmy v domech nejen šetřit a vyrábět energii, ale také energii výhodně propojí.

"V následujících letech můžeme očekávat výstavbu zcela soběstačných úsporných budov, které si energii vyrobí pomocí tenkovrstvých solárních panelů, zabudovaných ve fasádě. Energie pak bude okamžitě využívána například pro osvětlení, chlazení, klimatizaci či pro pohon elektromobilů," vysvětlují zástupci firmy v rámci doprovodného programu Schüco Green Hour, kde se o své zkušenosti s úsporami energií podělil kromě jiných také světoznámý horolezec Reinhold Messner.

 
 
Reklama