Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Projektujeme bez bariér - legislativa a praxe

Následující text je úryvkem z knihy Projektujeme bez bariér Ing. arch. Daniely Filipiové. Publikace, která by neměla chybět na pracovním stole každého projektanta, byla v České komoře architektů rozebrána pouhé dva dny po oznámení její nabídky, ale následující článek nabízí nejen výběr z této nadmíru užitečné knihy.

1. Úvod

Jako pomůcka při projektování, zařizování a posouzení prostor poslouží kruh o průměru 150 centimetrů, který nakreslíme do půdorysu místnosti, kterou jsme již zařídili nábytkem (viz obr. 1). Projektant by ani v nejmenším neměl opomíjet náležitý ohled ke zcela individuálním potřebám handicapovaného, které ovšem lze zjistit pouze důsledným vyptáváním a zvídavým ověřováním, mnoha konzultacemi nad daným projektem.



Obr. 1


2. Ukázka příkladů řešení v části Stavby pro bydlení:

Půdorys koupelny s vanou v bytě určeném pro vozíčkáře. V koupelně musíme počítat s místem na pračku, sušičku a police na hygienické potřeby.


Půdorys koupelny se sprchou v bytě určeném pro vozíčkáře


3. Ukázka příkladu v části Stavby pro tělovýchovu:


4. Ukázka příkladu v části Stavby pro dočasné ubytování:


Výše uvedené obrázky jsou zcela jistě samy o sobě přesvědčující o kvalitě knihy Projektujeme bez bariér a nepotřebují další komentář.

100 stránková kniha plná skutečně praktických rad obsahuje legislativu a pravidla pro:

  • bezbariérové město,
  • vstupy do objektů a vnitřní komunikace,
  • bytové objekty
  • občanskou vybavenost
  • stavby pro dopravu
  • fotodokumentaci


Ing. arch. Filipiová o své publikaci:
Zadání od nakladatelství Grada bylo v podstatě na příručku pro projektanty a architekty, tedy především pro odborníky. Ale protože jsem se ve své praxi setkala s řadou lidí, kteří jsou schopni sami upravit prostor bytu a jeho okolí tak, aby vyhovoval například pohybově postiženému členu rodiny, snažila jsem se oslovit i tyto čtenáře. Proto se může stát, že odborníkům bude publikace místy připadat poněkud populárně-naučná.

Zabývám se v ní městským prostorem, tedy parkovišti, nájezdy na chodníky, vstupy do domů, interiéry i doplňky nebo zdánlivými detaily - například madly do koupelen, ovladači výtahů atd.

Knížka především vysvětluje vyhlášku Stavebního zákona č. 174, která platí od roku 1994 a jasně definuje obecné technické požadavky zabezpečující užívání staveb osobami s omezenou schopností pohybu a orientace - snažím se vysvětlit, proč jsou ve vyhlášce uvedená čísla stanovena právě tak, jak jsou. Navíc je třeba si uvědomit, že "osoby s omezenou schopností pohybu a orientace" nejsou "jen" lidé postižení tělesně, zrakově či sluchově, ale i starší lidé, těhotné ženy a matky s dětmi do tří let.



Na závěr to nejdůležitější -

CELÁ KNIHA JE K DISPOZICI KE STAŽENÍ NA

www.filipiova.cz


Poděkování redakce: Za tip na knížku děkuji čtenáři Petru Stollovi.
Dagmar Kopačková

 
 
Reklama