Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Velké rodinné byty se zmenšují, naopak malé byty rostou

Velké rodinné byty středního segmentu se v posledních letech zmenšují. Naopak malé byty jsou čím dál tím větší. Vyplývá to ze statistik společnosti Central Group, která loni prodala v Praze 1243 bytů a na trhu se tak podílela 20 procenty.

Za trendem zmenšování velkých bytů jsou rostoucí ceny na trhu. Velké byty developeři obvykle umisťují do horních podlaží domů, kde jsou vyšší ceny. Jsou tak poměrně nákladné a každý metr navíc výrazně zvyšuje cenu a dostupnost takového bytu. „Naopak u menších bytů, kde si to kupující mohou vzhledem k celkově nižší ceně dovolit, se v posledních letech projevuje poptávka po větším prostoru a pohodlí,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Zatímco ještě v roce 2010 byla průměrná velikost bytu 4+kk kolem 108 m2, dnes má byt stejné dispozice a stejné kategorie o devět m2 méně. O něco méně se zmenšují také 3+kk, které preferují menší rodiny. Naopak nejžádanější byty 2+kk byly v roce 2010 v průměru 55metrové a dnes mají o šest m2 více. Mírně roste také velikost bytů 1+kk.


Zdroj: Central Group

Praha v průměrné velikosti bytu za Evropou nezaostává

Praha přesto v průměrné velikosti bytu za Evropou nezaostává. Větší průměrný byt, než jaký je v Praze, má jen Vídeň. Zatímco v Praze má podle společné analýzy Central Group, Trigemy a Skanska Reality s nadnárodní společností KPMG Česká republika průměrný byt 72 m2. „Ve Vídni je to 75 m2. Ale například v Mnichově je průměrný byt stejně velký, jako v Praze. V Berlíně a v Hamburku je dokonce menší,“ řekl partner KPMG Česká republika odpovědný za sektor nemovitostí Pavel Kliment.


Zdroj dat: a) Praha – H1 2016 analýza společností Trigema, Skanska Reality a Central Group b) Bratislava – H1 2016, Lexxus Bratislava, Bencont c) Budapešť – H1 2016, Duna House d)Varšava – H1, REAS | Residential Advisors, e)Vídeň – 2015, EHL / BUWOG f) Německá města – 2015 CBRE (průměrná velikost bytu), Jones Lang Lasalle, Landesbausparkassen (LBS); Průměrná hrubá mzda – dle statistických úřadů daných zemí, u německých měst a Vídně – údaje rok 2015, ostatní H1 2016.

Trend postupného zvětšování malých bytů a zmenšování velkých bytů je ovlivňován především cenovou úrovní na trhu nového bydlení. Dostupnost nových bytů v Praze ale ve srovnání s okolními metropolemi není vůbec ideální. Na průměrný byt musí běžný Pražan vynaložit celý svůj příjem za 11,5 roku. A od letošního roku se zřejmě zhorší také dostupnost hypoték, které byly hnacím motorem prodeje nových bytů v uplynulých letech.


CENTRAL GROUP a.s.
logo CENTRAL GROUP a.s.

Central Group je největším rezidenčním stavitelem v České republice. Za 30 let svého působení dokončil již na 200 rezidenčních projektů a prodal téměř 20.000 nových bytů, domů a parcel. V Praze vlastní kolem 1,5 milionu m2 brownfieldů a pozemků určených ...