Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tituly Stavba roku 2016 uděleny

Ve čtvrtek 13. října byly v Betlémské kapli slavnostně uděleny tituly Stavba roku 2016. Stavbami roku 2016 jsou pražský tunel Blanka, archeologický park v Pavlově, modernizace železniční trati Tábor - Sudoměřice, stezka v oblacích v Dolní Moravě, rekonstrukce a dostavba městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích a rekonstrukce areálu Hospitalu v Kuksu.


Archeologický park, Pavlov
Autor: Ing. arch. Radko Květ
Dodavatel:OHL ŽS, a.s., SKR stav, s.r.o.
Investor:Regionální muzeum v Mikulově, příspěvková organizace
Přihlašovatel:OHL ŽS, a.s.

Archeologický park Pavlov - Stavba, která leží v Chráněné krajinné oblasti Pálava, vyrostla na pozemku s nálezy sídliště z doby lovců mamutů. Převážně podzemní muzejní prostor s vystupujícími věžemi z bílého betonu nechalo vybudovat Regionální muzeum v Mikulově podle návrhu architekta Radko Květa. Expozice archeoparku představuje návštěvníkům osídlení regionu v době před 25 až 30.000 let. Dodavatelem byly stavební společnosti OHL ŽS a SKR stav.


Modernizace trati Tábor – Sudoměřice
Autor:SUDOP PRAHA a.s.
Dodavatel:OHL ŽS, a.s.
Investor:Správa železniční dopravní cesty, státní organizace
Přihlašovatel:OHL ŽS, a.s.

Modernizace trati Sudoměřice-Tábor - Cílem modernizace bylo zdvoukolejnění úseku a úprava polohy hlavních kolejí. V rámci rekonstrukce byly mimo jiné postaveny dva nové mosty, vztyčeny protihlukové stěny a zmodernizovány vlakové zastávky. Trať je součástí IV. tranzitního železničního koridoru. Autorem projektu byla společnost Sudop Praha, dodavatelem firma OHL ŽS a investorem Správa železniční dopravní cesty.






Granátové jablko – rekonstrukce areálu Kuksu
Projektant:Atelier 4, s. r. o.
Dodavatel:Granátové jablko – sdružení HOCHTIEF CZ a. s. a Gemma Art Group
Investor:Národní památkový ústav
Přihlašovatel:HOCHTIEF CZ a.s.

Rekonstrukce areálu Kuksu - Národní kulturní památka Hospital Kuks je součástí unikátního barokního komplexu v údolí horního Labe na Trutnovsku. Obnoveny byly exteriéry i interiéry někdejšího hospitalu pro vojenské vysloužilce a do podoby z počátku 18. století bylo navráceno i nádvoří. V bývalém hospodářském křídle vzniklo multifunkční výchovně vzdělávací centrum. Rekonstrukce vyšla téměř 440 milionů korun. Autorem projektu bylo studio Atelier 4, dodavatelem sdružení Hochtief a Gemma Art Group a ivestorem Národní památkový ústav.




Rekonstrukce a dostavba městského stadionu ve Vítkovicích
Autor:David Kotek, Zuzana Sýkorová, Josef Zlámal
Projektant:Hutní projekt Ostrava a.s.
Dodavatel:Metrostav a.s., divize 1, HOCHTIEF CZ a. s.
Investor:Statutární město Ostrava, VÍTKOVICE ARÉNA a.s.
Přihlašovatel:Statutární město Ostrava

Rekonstrukce a dostavba městského stadionu ve Vítkovicích - Nové jsou železobetonové tribuny stadionu s ocelovými rámy ve tvaru srpu se zastřešením z titanzinkových kosočtvercových šablon. Autorem projektu byli David Kotek, Zuzana Sýkorová a Josef Zlámal. Dodavatelem společnosti Metrostav a Hochtief, investorem město Ostrava.








Stezka v oblacích, Dolní Morava
Autor:Zdeněk Fránek ARCHITECT&ASSOCIATES s.r.o.
Projektant:TAROS NOVA s.r.o.
Dodavatel:TAROS NOVA s.r.o.
Investor:Sněžník, a.s.
Přihlašovatel:TAROS NOVA s.r.o.

Stezka v oblacích v Dolní Moravě - Turistická vyhlídková stezka sahající až do výšky 58,5 metru na zemí. Základní nosnou konstrukci stavby je trojice věží, vzájemně propojených prstencem v horní části stavby. Autorem projektu byla společnost Fránek Architects, dodavatelem firma Taros Nova a investorem akciová společnost Sněžník.












Městský okruh – Tunelový komplex Blanka, Praha
Autor:METROPROJEKT Praha a.s., SATRA, spol. s r. o., PUDIS a.s.
Dodavatel:Metrostav a.s.
Investor:Hlavní město Praha
Přihlašovatel:Metrostav a.s.

Tunelový komplex Blanka - Je největší dokončenou podzemní stavbou nejen v Praze, ale i v ČR. Komplex tvoří tři na sebe navazující tunelové úseky o celkové délce 5,5 kilometru. Výstavba Blanky začala v roce 2007 a komplex byl slavnostně otevřen loni 19. září. Jeho výstavba vyšla pražský magistrát na 37,9 miliardy korun. Autorem projektu byly společnosti Metroprojekt Praha, Satra a Pudis. Stavbu provedla firma Metrostav.






V hlasování veřejnosti zvítězil stadion ve Vítkovicích, v kategorii Zahraniční stavba roku patří prvenství modernizaci rychlostní silnice ve Varšavě. Výsledky 24. ročníku vyhlásila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která soutěž organizuje.

Do letošního ročníku přišlo 65 přihlášek, o sedm méně než v loňském rekordním roce. Do druhého kola postoupilo 29 děl. Všechny postupující stavby navštívila odborná porota a z nich nominovala 15 staveb v Česku a tři v zahraničí.

Všechny nominované stavby včetně fotogalerie naleznete zde.

 
 
Reklama