Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Fórum českého stavebnictví 2015

Letošní Fórum českého stavebnictví staví do popředí optimistickou otázku: Jak se ve stavebnictví připravit na lepší časy? Uzávěrka registrací je již zítra - v pátek 6. 3. 2015!

Více než 200 zástupců významných stavebních a developerských firem, investorů a projektantů, kteří se zatím na Fórum přihlásili, bude proto velmi zajímat, zda se s tímto tématem optimisticky vypořádají i pozvaní ministři Vlády ČR, premiér Bohuslav Sobotka, a další klíčoví zástupci státní správy, kteří přislíbili svoji účast v diskusích.

Mezi diskutovaná témata budou patřit mimo jiné tyto otázky:

  • jak současná legislativa brzdí investování a co by se mělo v zákonech změnit?
  • proč je při výběrových řízeních stále rozhodující jen nejnižší cena, nikoliv kvalita dodavatele?
  • jak obnovit původní pozitivní energii nástrojů územního plánování, které se v důsledků kontraproduktivních legislativních tahů poněkud vymkly z kloubů?

A zcela zásadní otázkou je Jak znovu vrátit důvěru těm, kteří staví?

Antonín Parma, General Manager Blue Events: "Program je letos obohacen o 5 paralelních workshopů, které dají nově prostor pro detailní odborné diskuse developerů, projektantů a stavebních firem (více informací v tiskové zprávě).
Nenechte si ujít toto prestižní setkání navazující na tradici uplynulých ročníků, které hostily přes 200 domácích i zahraničních speakerů a přes 2000 delegátů. Přijďte společně diskutovat o tom, co je motorem a co brzdou územního rozvoje."

Tématické bloky:

  • Legislativa ve vztahu k přípravě staveb, zejména budování infrastruktury
  • Co se bude stavět? Vize stavebnictví, koncepce a trendy rozvoje krajů a měst za účasti politiků, developerů a investorů. Cenové mapy. Nástroje pro monitoring stavebních záměrů.
  • Jak pracovat na rozvoji oboru prostřednictvím vzdělávání a výchovy budoucích profesionálů ve stavebnictví?
  • Proč prosazovat BIM (proces vytváření a správy dat o stavbách během jejich životního cyklu) v ČR? BIM jako předpoklad inovací ve stavebnictví. BIM pro všechny zúčastněné při výstavbě.
  • Koncepce územního rozvoje a nároky na související legislativu do budoucna. Stavební předpisy a problémy, které způsobují při přípravě staveb. Co a jak je zapotřebí změnit? Čeho se vyvarovat? Legislativní proces EIA a jeho souvislosti.
  • Pravidla a standardy pro vytváření smluv pro investory, dodavatelé v mezinárodní praxi (vše o FIDIC), společný postup účastníků výstavby.
  • Problémy projektové přípravy staveb, hledání cesty jak sladit požadavky stavebníků s právním prostředím. Problematika aplikace stavebního zákona v souvislosti s novelou zákona EIA a připravovanou úpravou jednotného povolovacího řízení. Zkušenosti s přípravou a realizací staveb v podmínkách platného stavebního zákona a zákona o zadávání veřejných zakázek. Předpoklady transpozice nové směrnice EU k veřejným zakázkám. Zvláštnosti staveb spolufinancovaných z fondů EU a možnosti spolupráce s obcemi a ústředními orgány státní správy při přípravě a realizaci těchto projektů.

Registrace
Uzávěrka registrací je již zítra – v pátek 6. 3. 2015!

Zahájení fóra: Bohuslav Sobotka, premiér, Vláda ČR
Účastníci panelové diskuse v prvním bloku:
  • Jiří Koliba, náměstek ministra, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Jan Kroupa, generální ředitel, ŘSD, Václav Matyáš, prezident, SPS ČR, Michal Štefl, generální ředitel, OHL ŽS, Dan Ťok, Ministr dopravy ČR.
V dalších blocích vystoupí například:
  • Martin Půta, hejtman, Liberecký kraj, Matěj Stropnický, náměstek primátorky pro oblast územního rozvoje a územního plánu, Magistrát hl. města Prahy (v jednání), Ondřej Votruba, Náměstek ministryně pro veřejné investování, MMR ČR, Marcel Chládek, Ministr školství, mládeže a tělovýchovy (v jednání), Alena Kohoutková, děkanka Stavení fakulty ČVUT , Roman Koucký, ředitel sekce plánování, Institut plánování a rozvoje Praha, Pavel Křeček, předseda, ČKAIT, Zdenka Švehlová, vedoucí Odboru územního plánování a stavebního řádu, Krajský úřad Ústeckého kraje a další odborníci.

 
 
Reklama