Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Programové prohlášení nové vlády v oblasti stavebnictví

Podle analytiků je programové prohlášení nové vlády v oblasti stavebnictví v mnoha ohledech ambiciózní dokument, ale s otázkou, co z daných témat je opravdu realizovatelné.

Bytová výstavba

Podle vedoucího týmu nemovitostí poradenské společnosti Deloitte Miroslava Linharta dlouhodobě chybí jednotná koncepce v oblasti bydlení. "A to jak na úrovni celé České republiky, tak i velkých měst. Bez takové koncepce pak jakékoliv administrativní změny mohou působit nekoordinovaně," uvedl dále Linhart.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka je potřeba zjednodušit a zrychlit povolování nejen u investic z veřejných zdrojů, ale i soukromých. "Nakonec dnes vidíme zaostávající bytovou výstavbu, jejímž důsledkem je, že si lidé musí enormně připlácet za nové byty. V tomto směru by měl stát konečně něco udělat," dodal Dufek.

Výstavba pro energetiku

Nová vláda v programovém prohlášení mimo jiné uvedla, že zajistí přípravu výstavby nových jaderných bloků a výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Výroba elektrické energie má být zajištěna mixem zdrojů založeným na rostoucím podílu jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů, a naopak postupném poklesu výroby v uhelných elektrárnách.
"Programové prohlášení vlády v oblasti energetiky se shoduje s naší strategií. Reflektuje evropský energetický vývoj a trendy. Pro sektor energetiky je dobře, že je v souladu s platnou Státní energetickou koncepci, čímž je zachována kontinuita," řekl dnes ČTK generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Dopravní stavby

Vláda v prohlášení uvedla, že chce do roku 2021 mimo jiné zprovoznit 210 kilometrů dálnic, z toho 110 kilometrů nových a 100 kilometrů modernizované D1. Dále chce rozestavět dalších 180 kilometrů dálnic. Města na silnicích první třídy by navíc měla mít obchvaty, aby tranzitní doprava nejezdila přes jejich centra. Celkem to má být 130 obchvatů, například okolo Slaného, Ostravy-Poruby, Hradce Králové nebo Otrokovic.

 
 
Reklama