Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Praha zveřejnila na webu IPR návrh Metropolitního plánu

Praha zveřejnila nejnovější verzi návrhu Metropolitního plánu. Lidé se na ni mohou podívat na webu Institutu plánování a rozvoje (IPR). Novinářům to včera řekli zástupci města a IPR.

Praha © Oleksiy Mark - Fotolia.com
Praha © Oleksiy Mark - Fotolia.com

Nově do něj byla zapracována výšková regulace budov a zvýšena hranice možného přírůstku obyvatel. Plán je nyní posuzován v procesu SEA, který posuzuje vliv na udržitelný rozvoj města, a podoba plánu se tak může ještě změnit. Projednávání plánu začne na jaře 2018. Metropolitní plán by měl od roku 2023 určovat veškerou výstavbu v hlavním městě.

"Jsme v polovině procesu. Nějakých 'iks' let se plán připravoval na IPR. Následně ho budou připomínkovat městské části, vlastníci pozemků, občané. Plán, který máme, je odrazem přemýšlení o městě v 90. letech a my jsme v 21. století. Připomínkovací proces je pro výslednou podobu dokumentu zcela zásadní, proto návrh zveřejňujeme již nyní," řekla primátorčina náměstkyně Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Na webových stránkách si lidé najdou prohlížeč jednotlivých výkresů. Pod ně je možné pro lepší orientaci spustit ortofotomapu. Jsou tam také všechny dokumenty ke stažení, včetně jejich odůvodnění. Zájemci na webu najdou harmonogram přípravy plánu či odpovědi na nejčastější dotazy.

Oproti v minulosti zveřejněné verzi byla do plánu doplněna výšková regulace zástavby. "My si myslíme, že je nutná. V průběhu diskuse se objevila varianta, že by se úplně odstranila, ale to jsme všichni odmítli," řekl ředitel IPR Ondřej Boháč. Podle něj je regulace pro město nový nástroj, s kterým se musí ještě naučit pracovat. IPR nyní hledá míru její podrobnosti. "Nesmí být příliš podrobná ani příliš obecná," řekl.

Druhá změna se týká kapacity plánu. "Ta se zvýšila a hypoteticky tam není místo pro 400.000, ale pro 600.000 lidí. Ale to číslo je čistě teoretické," řekl Boháč. Kapacita byla zvýšena zejména v okrajových částech Prahy. Podle Boháče se nerozšířily zastavitelné plochy, ale byl zvýšen počet možných pater budov. Změněn byl rovněž přístup k takzvaným transformačním územím, která byla rozdělena na menší části.

Tato verze plánu ale ještě nepůjde do projednání, a to právě kvůli procesu SEA. Posuzuje dopady na životní prostředí a sociální a ekonomický rozvoj. Parametry a výsledky vyhodnocení se promítnou do návrhu určenému k projednání. "Doladěny ale budou jen detaily," řekl Boháč.

IPR nyní připravuje srovnání Metropolitního plánu se současným. Podle Boháče je ale nelze položit vedle sebe a porovnávat, neboť každý byl vypracován zcela odlišnou metodou. "Chystáme ale instruktáž, jak plány číst, a zveřejníme to ještě před veřejným projednáváním," řekl.

Územní plán je klíčovým dokumentem, který určuje, kde se ve městě smí stavět a v jakém rozsahu. Současný platí od roku 1999. Metropolitní plán má kormě výškové regulace také zastavit rozšiřování Prahy na volné pozemky v jejím okolí. Městským částem má také dávat možnost území dále regulovat vytvářením "malých" plánů s konkrétnějšími omezeními.

Kolem nového územního plánu v minulosti panovaly spory, kvůli kterým skončil v čele IPR Petr Hlaváček a dočasně také hlavní autor plánu Roman Koucký. Praha a další velká města měla původně mít nový plán do roku 2020, poslanci nakonec lhůtu prodloužili o tři roky.

 
 
Reklama