Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výstava Distinctive Surface o skle v Praze

Výstava Distinctive Surface, kterou pořádá pražská Galerie Kuzebauch, představuje tři sklářské výtvarnice nastupující generace ateliéru Skla Fakulty umění a designu UJEP je otevřena do 31.8. 2017.

Výstava Distinctive Surface, kterou pořádá pražská Galerie Kuzebauch, představuje tři sklářské výtvarnice nastupující generace ateliéru Skla Fakulty umění a designu UJEP - Kateřinu Kobrlovou, Perizat Gabdulakhmet a Sholpan Asherbekovou.

    Ateliér Sklo – FUD UJEP Ústí nad Labem
  • Výstava je otevřena: od 12. července do 31. srpna 2017,otevřeno je od 9.00 do 17.00 hodin.
  • Galerie Kuzebauch, Říčanova 19, Praze 6
  • vstupné je zdarma

Autorky nedávno absolvovaly SUPŠ v Kamenickém Šenově. Nové technologické a výtvarné zkušenosti získávají v Ústí, kde začaly studovat v ateliéru Skla u Ilji Bílka. Bílek na konci tohoto akademického roku z čela ateliéru odešel, stejně jako jeho asistentka Dana Zikmundová, která je i kurátorkou výstavy. Zikmundová komentuje práci svých studentek: „Někdy se zdá, že je to sám proces technického řešení, který nakonec určuje finální podobu díla. A autorky jej pokorně, ne však bezmyšlenkovitě, přijímají. Materiál mají pod kontrolou, ale nebojují s ním. Jejich tvorba je intuitivní, emotivní a nechává zároveň dostatek prostoru divákovi, aby v ní nalezl přesně to, po čem v daný moment touží.“

Kobrlová a Gabdulakhmet, obě původem z Kazachstánu, pracují s tabulovým sklem, jeho vlastnosti kombinují s voskem či textilními vlákny. Kateřina Kobrlová v oknech galerie vystavuje čisté linie i plochy, které umí na přilehlé zdi rozehrát pozoruhodnou spleť stínu.


Kateřina Kobrlová, Pohyb, světlo, sklo, 2016, tabulové sklo prořezávané vodním paprskem, zdroj: www.materialtimes.com
 
 
Reklama