Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Analytici: Stavebnictví se odrazilo ode dna i díky nízké základně

České stavebnictví se odrazilo ode dna hlavně díky nízké srovnávací základně z loňského roku. Konjunktura by nemusela být tak krátká jako v roce 2014 a 2015.

Stavba administrativní budovy v Praze
Stavba administrativní budovy v Praze

V té době Česko dočerpávalo evropské peníze z minulého programového období. Uvedli to analytici, které ČTK oslovila. Podle údajů ČSÚ stavebnictví od začátku roku do konce května meziročně vzrostlo o dvě procenta. Sektor táhne zejména pozemní stavitelství. Inženýrské, které tvoří především výstavba infrastruktury, nadále výrazně klesá.

"České stavebnictví vstává z mrtvých. Jeho výkon zůstává blízko nejvyšší úrovně za poslední dva roky. I když částečně jde pochopitelně o výsledek velice slabé srovnávací základny loňského roku. Inženýrské stavitelství stále ještě doplácí na pomalé čerpání prostředků z rozpočtu EU a na nízkou připravenost investičních projektů v oblasti infrastrukturní výstavby," uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek uvedl, že k rostoucímu objemu zakázek od soukromých investorů přibývají i veřejné zakázky. "Za prvních pět měsíců vzrostl objem zadaných stavebních zakázek téměř o dvě třetiny. Velkou měrou se na tomto zlepšení podílí zejména sedm velkých infrastrukturních zakázek Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) za 11,8 miliardy korun," doplnil Vacek.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka nálada ve stavebnictví i statistiky nových zakázek naznačují, že se do sektoru pomalu navrací konjunktura. "A nemusela by být tak krátká jako ta minulá, kdy se narychlo dočerpávaly peníze z fondů EU. Je však stále velkou otázkou, zda se státu konečně podaří restartovat výstavbu infrastruktury. Zvlášť, když o peníze až tak nejde. Problémem je hlavně nepřipravenost projektů," uvedl Dufek.

Květnové výsledky, kdy stavebnictví meziročně vzrostlo o 4,7 procenta, považuje za dobré také prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš. "Stavebnictví v květnu vstoupilo do plné sezony, která navíc začala nejen dostatkem práce z předchozího období, ale i příznivým počasím. Druhým důvodem je nízká srovnávací základna z minulého roku," uvedl Matyáš. Stavebnictví podle něj i nadále potáhne především pozemní stavitelství, tedy například výstavba bytů, kanceláří nebo průmyslových hal. V inženýrském stavitelství se podle něj situace vyvíjí i nadále nepříznivě. "Nechci být pesimista, ale jak zadaná, tak i vypsaná zakázka a prozatím navržené prostředky do Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2018 nedávají předpoklad pro zlepšení," dodal Matyáš.

 
 
Reklama