Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

2. ročník České ceny za architekturu

21. dubna 2017 byly uzavřeny přihlášky do 2. ročníku České ceny za architekturu. O prestižní ocenění se v letošním roce bude ucházet 249 přihlášených prací.

Ve srovnání s loňským ročníkem je méně staveb z veřejných investic

Do přehlídky se mohly přihlásit realizace dokončené na území České republiky v letech 2012 až 2016. Z celkového počtu 249 prací jich byla téměř polovina dokončena v loňském roce. Dalších padesát bylo dokončeno v roce 2015.
V regionech vede tradičně Praha (zhruba třetina přihlášených – 83), celkem 35 přihlášených staveb je z Jihomoravského kraje (z toho 26 přímo z Brna).
V letošním ročníku Ceny je patrné poměrně velké zastoupení soukromého bydlení (cca ve stovce přihlášených prací). Oproti loňskému ročníku je zde méně staveb z veřejných investic. Oblíbeným tématům veřejného prostoru či krajinářské architektury, na které v minulých letech úspěšně proběhlo několik architektonických soutěží, se přitom letos věnuje pouze 11 realizací. Zatímco loni jsme v soutěžní přehlídce mohli sledovat několik náměstí či parků, které se dostaly jak mezi nominace, tak do samotného finále Ceny, letos jich je velmi skromný počet.

Své práce mohli do soutěžní přehlídky přihlásit jak sami autoři, tak jejich přihlášení mohlo být iniciováno členy Akademie České ceny za architekturu, která je složena z více než 300 českých architektů a dalších odborníků a osobností spojených s oborem. Na základě tipů od akademiků architekti do České ceny za architekturu přihlásili celkem 56 děl.

Přihlášené stavby a jejich fotografie naleznete na webu Česká cena za architekturu 2017
Elektronickou evidencí vznikl katalog soutěže, který je volně přístupný na webu soutěžní přehlídky.

Ilustrační obrázek, příklady staveb přihlášeních do soutěže Česká cena za architekturu 2017
O prestižní ocenění se v letošním roce bude ucházet 249 přihlášených prací.

V sedmičlenné mezinárodní porotě zasednou vynikající architekti, držitelé prestižních ocenění za architekturu: Matija Bevk (Slovinsko), Eelco Hooftman (Nizozemsko/Skotsko), Marianne Loof (Nizozemsko), Jiří Oplatek (Česká republika/Švýcarsko), Jakub Szczęsny (Polsko), Doris Wälchli (Švýcarsko) a Ľubomír Závodný (Slovensko).

Nominační večer
  • Porota složená z renomovaných zahraničních architektů z nich nejprve vybere užší okruh realizací, které budou představeny na nominačním večeru 12. června 2017 v kulturní zóně Pragovka v pražských Vysočanech.
Slavnostní galavečer
  • Slavnostní galavečer, na němž z tohoto výběru vzejde přibližně deset finalistů, včetně laureáta České ceny za architekturu, se uskuteční 27. listopadu 2017 v Místě pro nové umění – Jatka 78.
Výstava
  • Výstava všech nominovaných děl bude k vidění v průběhu listopadu a prosince 2017 v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze. Na začátku roku 2018 se výstava přesune do Galerie Architektury Brno.
Další informace k České ceně za architekturu 2017

Přihlášená díla 2017 na mapě
 
 
Reklama