Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O titul Stavba roku Plzeňského kraje 2016 soutěží 16 staveb

O titul Stavba roku Plzeňského kraje 2016 soutěží šestnáct staveb. Jsou mezi nimi například spalovna komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně nebo minipivovar s restaurací Beer Factory v Plzni.

Soutěží také bytový dům v centru Plzně či jízdárna v Tachově-Světcích. ČTK to řekla Martina Kurfirstová, mluvčí 14. ročníku soutěže, kam se letos přihlásilo 27 projektů, stejně jako loni.

Konečně vítěze šesti kategorií vybere sedmičlenná odborná porota, v níž zasedne mezinárodně uznávaný architekt Jiří Klokočka. Vítězové budou vyhlášeni 25. května. Veřejnost může hlasovat ode dneška do 15. května. "Před dvěma lety jsme přidali kategorii stavby pro bydlení, letos jsme se rozhodli vyčlenit kategorii pro průmyslové stavby. Dnes už investoři z řad průmyslových podniků mají jasné požadavky nejen na funkčnost, ale také estetiku svých podniků," řekl Miloslav Zeman, předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko. Komora je odborným garantem soutěže.

Letos se soutěží i o zvláštní cenu, která ohodnotí "nejkrásnější budovu". "Chceme, aby se estetika stala jasným parametrem staveb," dodal Zeman.

Stavební firmy v Plzeňském kraji by měly letos po několika krizových letech opět pocítit konjunkturu. Pomáhají v tom kraj i město, které letos dohromady investují přes 2,5 miliardy Kč. Dalších 1,5 miliardy korun přijde od státních investorů, zejména Správy železniční dopravní cesty či od Ředitelství silnic a dálnic.

Titul Stavba roku 2015 loni získaly Environmentální centrum Krsy, Centrum stavitelského dědictví v Plasích, Dům přírody Českého lesa v Klenčí a bytová nástavba hotelu U Zvonu v Plzni.

 
 
Reklama