Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Developeři: Konec intervencí bude mít na ceny bytů minimální vliv

Konec intervencí České národní banky proti silné koruně bude mít na ceny nových bytů a poptávku po nich minimální vliv. Sdělili to oslovení developeři.

Podíl cizinců kupujících nové byty podle nich totiž spíše klesá. Podle Asociace developerů může mít krok ČNB ovšem určitý dopad na kancelářský, maloobchodní a průmyslový trh nemovitostí. ČNB ukončila devizové intervence ve čtvrtek.

"Bude záležet na tom, jaký bude dlouhodobější vývoj kurzu. Dá se ale předpokládat, že koruna spíše posílí. To by se odrazilo negativně na poptávce zahraničních zájemců o nákup bytu v Praze, protože by jim to byty mohlo prodražit. Nicméně neočekáváme, že by byl dopad nějak dramatický," uvedla mluvčí Central Group Marcela Fialková. V současné době má podle ní firma mezi zákazníky asi pětinu cizinců. Velkou část ovšem tvoří Slováci, kteří v Praze dlouhodobě žijí a pracují. Jak dále uvedla, zájem cizinců o nákup bytů v Česku dlouhodobě mírně klesá.

"Konec nesmyslných intervencí ceny bytů v Česku příliš neovlivní. Drtivou většinu kupujících totiž nyní tvoří Češi, kteří kurzové rozdíly při nákupu nemovitosti neřeší. Ale aspoň že konečně skončil tento nesmyslný finančnický experiment, jehož skutečným cílem bylo pouze okrádání nás všech ve prospěch vybraných skupin," doplnil generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Konec intervencí neovlivní ani činnost skupiny Crestyl. Jak uvedl její generální ředitel Omar Koleilat, firma má portfolio kombinující komerční development v eurech a bytový development v korunách. "Nicméně i tak samozřejmě máme určitá opatření a zajištění. Všeobecně je lepší volný trh než umělé intervence, byť osobně si myslím, že intervence byly v tomto případě dobrým krokem," sdělil Koleilat.

Podle ředitele Asociace developerů Tomáše Kadeřábka z pohledu developerských firem žádná zásadní změna nenastane. Ovšem dopad to může mít na kancelářský, maloobchodní a průmyslový trh nemovitostí. "Ten je určený pro nájemce jako například výrobní firmy. Česká republika ve srovnání třeba s Polskem podraží. I mzdy v Česku budou při vyjádření v eurech dražší. To může částečně zpomalit příchod nových firem do České republiky," dodal Kadeřábek.

Režim devizových intervencí, který ČNB zahájila s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR, tento čtvrtek ukončila. Podle analytiků celkově za intervence ČNB utratila zhruba dva biliony korun, protože v březnu podle nich musela intervenovat za asi 500 miliard korun. Důvodem nárůstu byl právě tlak investorů s blížícím se očekávaným koncem intervencí a také údaje o rostoucí inflaci.

 
 
Reklama