Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Sněmovna: ČNB asi bude moci určovat parametry úvěrů na bydlení

Česká národní banka asi dostane zákonnou pravomoc určovat parametry úvěrů na bydlení. V současnosti centrální banka vydává tyto parametry formou doporučení, které ale není vymahatelné.

Změnu přináší novela, kterou dnes v úvodním kole projednávání podpořila Sněmovna. Změnu nyní projedná její rozpočtový výbor, na přání ministra financí Andreje Babiše (ANO) na to dostal jen 30 dní.

Novela podle guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka má pomoci zajistit finanční stabilitu i v komplikovaných dobách. Guvernér řekl, že objem úvěrů na bydlení v Česku dosáhl 1,2 bilionu korun a že jsou s tím spojena potenciální rizika pro finanční sektor i domácnosti.

Poskytovatelé spotřebitelských úvěrů nebudou moci podle novely poskytnout úvěr jištěný nemovitostí k bydlení, který by překročil jeden nebo více limitů ukazatelů stanovených ČNB. Z tohoto pravidla budou možné výjimky, bude-li splacení úvěrů jisté, řekl poslancům Rusnok.

Od loňského října platí doporučení ČNB, podle kterého by banky neměly poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Maximální limit stanovený centrální bankou pro výši hypotéky klesne od dubna na 90 procent. Pokud bude trh s nemovitostmi vykazovat známky přehřívání, je ČNB podle Rusnoka připravena dále zpřísnit podmínky poskytování úvěrů na bydlení.

Novela také ruší omezení pro operace mezi ČNB a dalšími bankami. Platná předloha omezuje splatnost operací ČNB s bankami na tři měsíce a předpokládá, že centrální banka usměrňuje fungování pouze na peněžním trhu. To je trh, kde se obchoduje s finančními instrumenty se splatností do jednoho roku. Nově se zavádí pravidlo, že ČNB je oprávněna k plnění svých úkolů obchodovat na finančním trhu. Bude k tomu také smět založit dceřinou společnost.

Novelou vznikne ČNB povinnost uvádět ve zprávě o hospodaření nejen informace o mzdách členů bankovní rady, ale také o mzdách vedoucích zaměstnanců v přímé řídící působnosti bankovní rady. Dále zákon například doplňuje pro ČNB možnost vydávat vedle pamětních mincí pamětní bankovky. Banka bude moci vydávat obchodní mince nazvané české dukáty, nebudou ale zákonnými penězi a nebudou mít nominální hodnotu.

 
 
Reklama