Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Politika architektury a stavební kultury České republiky

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) za odborné spolupráce ČKA na konci 2015 připravilo Politiku architektury a stavební kultury. Dokument odráží priority, např. o zamezení rozrůstání sídel do okolní krajiny.

Politika architektury a stavební kultury České republiky stanovuje vizi a základní cíle urbanistického rozvoje.

Koncepční dokument věnovaný architektuře, urbanismu a stavebnímu rozvoji v ČR scházel dlouhá léta. Politika architektury a stavební kultury ČR vychází z relevantních národních i evropských dokumentů a předpisů (mj. memorandum Architektura ve vzdělávání či Zelená infrastruktura).
Zároveň ve spolupráci s odborníky navrhuje opatření a definuje zodpovědné a spolupracující instituce, mezi nimiž je i Česká komora architektů, která je ze zákona pověřena péčí o kvalitu kulturního prostředí. Materiál je určen především těm, kteří se účastní procesu výstavby, ať již na straně státní správy a samosprávy či dalších souvisejících institucí. Jasně formulované problémy a srozumitelnost jej zároveň předurčují k tomu, aby vzbudil zájem také u široké veřejnosti.

Politika architektury a stavební kultury zahrnuje tři zásadní oblasti:

  • Krajinu a sídla,
  • Stavby
  • Vzdělávání, osvětu a výzkum
Struktura odráží priority, jimž by se ČR měla věnovat na poli výstavby. Jedná se např. o zamezení rozrůstání sídel do okolní krajiny či důsledné začlení jednotlivých staveb do daného prostředí. Nechybí ani vyjádření podpory institutu městského architekta.

Celé znění Politiky architektury a stavební kultury České republiky na webu MMR.

 
 
Reklama