Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Mrakodrap na Pankráci se stavěl od 80. let, hotový byl v r. 2008

Základní informace o budově City Tower v Praze na Pankráci, kterou za 4,4 miliardy korun koupil ČS nemovitostní fond od společnosti PPF Real Estate Holding:

- V současnosti druhou nejvyšší budovu v České republice znali Pražané dlouhé léta spíš jako nedokončené nové sídlo Československého rozhlasu, jehož torzo léta hyzdilo pankráckou pláň. Ačkoliv se začala stavět již na začátku 80. let, ještě na konci tisíciletí byla stále rozestavěná a opuštěná. Teprve na přelomu let 1999 a 2000 budovu získala společnost ECM, která o pět let později zahájila radikální přestavbu. Ke kolaudaci se dospělo 20. prosince 2007.

- City Tower měří 108 metrů (včetně antény 116,5 metru) a jedná se o nejvyšší budovu v Praze a druhou nejvyšší v České republice. Dlouhá léta přitom pražské stavbě, byť nedokončené, patřilo prvenství, až v březnu 2013 ji překonala brněnská AZ Tower, která měří 111 metrů. Třetí místo patří budově City Empiria (původně Motokov z roku 1977), která stojí také na Pankráci a měří 104 metrů. Čtvrtá nejvyšší budova v ČR byla postavena v roce 1984 Mostě jako ředitelství Severočeských hnědouhelných dolů, měří 96 metrů.

- Budova původně určená pro rozhlas se začala stavět v roce 1983, kromě koncertního studia pro rozhlas a televizi v ní měl nalézt místo i nový koncertní sál hlavního města. Dokončení komplexu bylo plánováno v roce 1986, termín se ale nepodařilo dodržet. Výstavba byla financována ze státního rozpočtu a v roce 1992 federální vláda slíbila, že objekt bude za státní peníze také dokončen. Po rozpadu Československa však česká vláda závazek federální vlády nepřevzala a rozestavěný objekt byl převeden do vlastnictví Českého rozhlasu (ČRo).

- ČRo se budovu, na jejíž dokončení neměl peníze a pro kterou ani neměl využití, snažil opakovaně prodat, podařilo se to ale až v roce 1999. Novým majitelem budovy se za 285 milionů korun stala společnost ECM, jež v roce 2000 představila studii, vypracovanou známým architektem Richardem Meierem, podle které měla budova narůst na 122 metrů a vedle měla vzniknout další, 160 metrů vysoká budova. Po rozsáhlé debatě byly plány upraveny a bývalá rozhlasová budova zůstala v původní výši.

- Od svého dokončení změnil City Tower několikrát majitele. Skupina ECM, která se ocitla v ekonomických problémech, jej nejprve koncem roku 2009 prodala firmě Marpona, kontrolované slovenskou společností Insfin; hodnota transakce byla 3,4 miliardy korun. O tři roky později se stala vlastníkem mrakodrapu firma Consideratio, vlastněná přes společnost Fintop holdingem Proxy-Finance. Cenu ani jedna strana transakce nezveřejnila. Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera pak koupila City Tower na jaře 2014 za blíže neurčenou sumu.

- Na Pankrácké pláni přitom vedle dnešní City Tower vzniklo od přelomu 70. a 80. let několik dalších výškových budov. Jsou vlastně torzem architektonické soutěže z poloviny 60. let, podle které mělo vzniknout moderní centrum Prahy 4. Původní koncept se ale začal drobit a kromě již zmíněných budov dnes na Pankráci stojí už jen hotel Panorama, vysoký 79 metrů a dokončený v roce 1983, a hotel Forum (dnes Corinthia) z roku 1988 na okraji Nuselského údolí, vysoký 84 metrů. Loni se pak v sousedství City Tower začal stavět bytový projekt V Tower, který má být po dokončení vysoký 104 metrů.

 
 
Reklama