Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stropnický: Stavební předpisy mohly být na developery přísnější

Městu podle něj neumožňují, aby si u rozvojových území samo stanovilo, kde budou ulice a veřejná prostranství. Původní návrh byl podle něj také přísnější v požadavcích na standardy budov.

Stropnický, který stavební předpisy připravoval do loňského léta, to dnes po schválení nového návrhu pražskými radními řekl novinářům.

Hlavním nebezpečím, na které poukazovali městské části, je podle něj výstavba v rozvojových územích. "Když teď přijde developer do Bubnů, na Žižkov nebo na nějaké jiné velké rozvojové území, bude tím, kdo určí, kde budou ulice a kde veřejná prostranství a veřejná vybavenost. To by ale mělo dělat město," vysvětlil bývalý náměstek.

Předpis podle něj nechrání dostatečně obyvatele před nadměrnou výstavbou, kvůli tomu se také zdržely hlasování radní za Trojkoalici Jana Plamínková (STAN) a náměstkyně Petra Kolínská (SZ), který má na starosti územní rozvoj.

"Developerům ty mnou připravené předpisy přinášely zvýšené náklady, protože požadovaly vyšší standardy staveb a nedávaly jim tak výhodnou pozici při definování toho, co v tom území smí být. Primátorka to vypustila, vyhověla požadavkům developerů," dodal. Chybí podle něj také nakládání s dešťovou vodou, požadavky na energetickou náročnost budov nebo dobíjení elektromobilů v garážích jako povinná součást stavby.

Ohrozit účinnost předpisů, plánovanou od 1. srpna, mohou podle Stropnického, ještě další připomínky ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Od schválení mu běží lhůta, ve které může proti platnosti některých částí předpisů podat ústavní žalobu a může dojít k jejich opětovnému zrušení. Rizikem je také novela stavebního zákona, kterou bude projednávat vláda. V ní MMR navrhuje, aby Praha žádné vlastní předpisy neměla. Podle Stropnického by ale mělo při schvalování přihlížet k tomu, že metropole už má předpisy platné.

 
 
Reklama