Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Developeři letos chtějí dokončit více hal a skladů než loni

Průmysloví developeři plánují letos postavit ještě více průmyslových hal a logistických parků než loni. Podle aktuální Studie developerských společností Q1/2015 zpracované společnostmi CEEC Research a KPMG Česká republika se v Česku letos postaví o 7,6 procenta těchto budov více. V roce 2014 firmy dokončily 354.100 metrů čtverečních ploch, což bylo nejvíce od předkrizového roku 2009.

Stejně, tedy o 7,6 procenta, by měla růst i poptávka firem po nových plochách. "Průmyslový development je úzce spojen s očekávaným ekonomickým vývojem v ČR a okolních zemích. Průmyslové podniky předpokládají zlepšení ekonomického vývoje, a proto plánují, nebo již zvyšují, své současné kapacity a využívané výrobní i logistické plochy. To je samozřejmě dobrou zprávou pro průmyslové developery, kteří tím mají zajištěn růst počtu pronajatých ploch, které chtějí dále navyšovat," prohlásil ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti v KPMG v České republice upozornil, že zájem zohledňuje výnosnost tohoto typu nemovitosti i potenciál pro budoucí růst. "Tento růst přichází především v důsledku expanze existujících nájemců," tvrdí Kliment.

Česká republika podle průmyslových developerů těží hlavně ze své výhodné polohy. Budoucí vývoj sektoru však bude podle komerční ředitelky Panattoni Europe Kláry Fritsch záležet hlavně na vývoji české, respektive evropské ekonomiky. "Poptávku po průmyslových nemovitostech u nás na jedné straně táhne automobilový průmysl a na něj navázaná logistika, na straně druhé pak retail a e-commerce. Čili poptávka po nemovitostech bude záviset na ochotě spotřebitelů utrácet; roli může sehrát i geopolitická situace," podotkla Fritsch.

Celková plocha výrobních a skladových prostor v České republice vzrostla na konci loňského roku na 4,884 milionu metrů čtverečních. Sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum (IRF) očekává, že už v první polovině letošního roku dojde k překročení hranice pěti milionů metrů čtverečních průmyslových ploch.

 
 
Reklama