Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kontroverzní obchodní centrum v Sušici má souhlas městské rady

Velké centrum obchodu a služeb, které plánuje v areálu bývalého Sola Sušice postavit česká developerská společnost Fuertes Development, dostalo od města souhlas s dokumentací pro územní řízení.

Těsnou většinou tak městská rada odhlasovala nepřipravovat dokumentaci pro stavební uzávěru, která by plánované stavbě bránila. ČTK to řekla místostarostka Věra Marešová. Proti vzniku obchodů vystupuje peticí s podpisy 1400 místních sdružení My ze Sušice.

"Souhlas města je jedním ze stanovisek, které jsou přílohou žádosti o územní rozhodnutí. Investor projekt stále připravuje a získává souhlasy dotčených orgánů, jako jsou správci sítí, policie a hasiči," uvedla. Až je bude mít všechny, požádá stavební úřad o územní rozhodnutí. Územní řízení bude až poté, co ministerstvo kultury rozhodne o návrhu prohlásit některé budovy bývalé sirkárny kulturními památkami. Investor totiž plánuje zbourat téměř všechny objekty továrny na zápalky.

Podle městské zastupitelky a ředitelky Muzea Šumavy Zdeňky Řezníčkové ministerstvo zapsání mezi památky řeší. "Náš původní návrh rozšířilo, takže žádají o nová stanoviska," řekla. Do verdiktu nesmí vlastník v areálu nic dělat. "Bourání i stavba se připravuje," řekla.

Retail Park za 200 milionů Kč s obchodní plochou 5000 metrů čtverečních měl být hotový letos, má dát práci 200 lidem. Podle developera nemají budovy Sola takovou historickou hodnotu. Městu nabídl záchranu domku u kruhového objezdu pro muzeum sirkařství či mateřskou školu.

Před měsícem se v Sušici projednávaly výsledky posudku vlivu stavby na životní prostředí (EIA). "Podle EIA nám výstavba obchodního centra výrazně vylepší životní prostředí," řekla Řezníčková.

 
 
Reklama