Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Před pěti lety byla zkolaudována nejvyšší budova v ČR

Nejvyšší budovu v ČR, City Tower na pražském Pankráci, znali Pražané spíš jako nedokončenou budovu Československého rozhlasu, jejíž torzo léta hyzdilo pankráckou pláň.

Ačkoliv dostala stavební povolení v roce 1983, na konci tisíciletí byla stále rozestavěná a opuštěná. V roce 2000 stavbu odkoupila společnost ECM a ke kolaudaci se dospělo 20. prosince 2007.

City Tower měří 109 metrů, má 27 nadzemních pater a tři podzemní. Nabízí více než 44.000 metrů čtverečních kancelářských ploch, 490 metrů čtverečních obchodních ploch a 1100 metrů čtverečních skladovacích prostor. Budova má 18 výtahů. Jsou tu obchody, restaurace a vyhlídková terasa. Fasádu tvoří 30.500 metrů čtverečních skleněných tabulí. V podzemních patrech vzniklo 800 parkovacích míst. Největším nájemcem se stala Raiffeisenbank, která obsadila deset pater budovy.

Nový design budovy je dílem amerického architekta Richarda Meiera. Původně plánovaná stavba z roku 1983 spěla po deseti letech k dokončení, ale pro Český rozhlas byla příliš veliká, technologicky zastaralá a plná azbestu. Proto se ji Český rozhlas rozhodl prodat.

Po dlouhých letech příprav zahájila společnost ECM v roce 2005 radikální přestavbu. Zbořila nevyhovující objekt hudební výroby na východ od výškové budovy a na severní straně byl postaven nový objekt nazvaný City Point. Na rekonstrukci budovy bylo použito přes 2300 tun nových ocelových konstrukcí.

 
 
Reklama