Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak rychle a levně postavit mateřskou školku

Obec Poříčany se loni rozhodla řešit problém s nedostatkem míst v MŠ tehdy nepříliš obvyklou cestou modulové stavby. Během 2 měsíců se podařilo postavit nadstandardně vybavenou školku výrazně levněji než by stála klasická zděná stavba.

O své zkušenosti se nyní Poříčanští rozhodli podělit s dalšími obcemi a městy.
Na semináři Stavby a přístavby se sešlo téměř šedesát zástupců více než dvaceti měst a obcí ČR.

Projektant i dodavatel stavby jim na příkladu poříčanské školky kromě jiného představili technické možnosti a přednosti modulových staveb.Jejich základem je rozdělení stavebního projektu na jednotlivé moduly, které jsou následně na míru vyrobeny v továrně. Na místě stavby pak je budova pouze sestavena jako stavebnice. „Kromě výrazné úspory času a finančních nákladů, je hlavní předností modulových staveb jejich neuvěřitelná variabilita. Díky tomu se právě například v Poříčanech může již dnes počítat s budoucím rozšířením školky na plnohodnotnou základní školu,“ upozornil Jan Petr ze společnosti Touax, která stavbu realizovala.

Modulová školka v Poříčanech je navíc na první pohled nerozeznatelná od běžné stavby. Napomáhá tomu především speciální provětrávaná fasáda z cembonitových desek a pařené severské borovice. Součástí semináře byly i přednášky týkající se vytvoření optimální atmosféry v mateřských školách nebo možností financování veřejných budov z fondů EU. Účastníci tak získali kompletní přehled informací o tom, jak získat finanční zdroje, postavit mateřskou školku a ještě v ní nastavit správné vztahy mezi jejími uživateli. Bližší informace na www.touax.cz/
 
 
Reklama