Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nejlepší truhláři jsou z Bystřice pod Hostýnem, mezi zedníky trumflo Slovensko české kolegy

Mezinárodní Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO zná své vítěze

Zástupci oborů zedník, truhlář a kameník a kamenosochař z více než 20 českých a slovenských škol bojovali ve finále soutěže SUSO v rámci mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH v Praze.

„Postavte komín a vyrobte židli“ – soutěžní úkol pro nejlepší mladé řemeslníky z ČR i SR

Jak si vybrat vhodnou školu v oboru, který zaručí v budoucnu dobré zaměstnání? Nad touto otázkou si mládež i jejich rodiče lámou hlavu, ale jejich volba většinou nepatří technickým oborům. Přitom na trhu práce stále roste poptávka především po vyučených kvalitních řemeslnících, což potvrzuje i studie společnosti Annonce. Podle ní má 44 % inzerentů hledajících zaměstnance zájem o pracovníky se středním odborným vzděláním, tedy s maturitou či výučním listem. Na dlouhodobý nedostatek řemeslníků ve stavebnictví již 17 let upozorňuje Soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO a snaží se přilákat studenty zpět k rukodělným profesím. Na finále soutěže se ve dnech 17. až 20. září sejde 44 nejšikovnějších studentů oborů zedník, truhlář, kameník a kamenosochař z více než 20 českých a slovenských škol. Akce proběhne v rámci 24. ročníku mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH v Praze.

Řemeslo mladým „nevoní“

SUSO logo

„Zaměřujeme se na podporu stavebních řemesel, které neprávem patří v naší společnosti k těm méně oblíbeným. Být zedníkem nebo truhlářem nezní mladým lidem jako povolání snů. Pomoci změnit tuto situaci se snažíme projektem SUSO, kde se nám každoročně daří oslovovat stále více středních škol i veřejnost na soutěžních přehlídkách,“ vysvětluje David Surmaj, manažer SUSO. Soutěží prošlo během 17 let více než 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol.

Česko-slovenský souboj talentovaných řemeslníků

Letošní ročník SUSO vyvrcholí ve dnech 17. až 20. září, kdy proběhne finále soutěže v rámci stavebního veletrhu FOR ARCH v Praze. Do finále letošního ročníku se poprvé v historii probojovali zahraniční soutěžící, kteří uspěli v postupovém kole pořádaném na Slovensku. Výstavní Hala č. 6 bude po dobu čtyř dní pracovní dílnou pro 40 soutěžících studentů oborů truhlář a zedník. Finále se také zúčastní zástupci jediných dvou českých škol nabízejících vyučení na kameníka a kamenosochaře (Akademie – Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední odborná škola uměleckoprůmyslová ve Světlé nad Sázavou a Střední průmyslová škola kamenická a sochařská v Hořicích).

Dvoučlenné týmy těch nejlepších mladých řemeslníků budou muset prokázat své dovednosti v odborném testu i na praktických úkolech. Truhláře čeká práce s klasickým nářadím, zároveň budou muset zvládnout řezání kotoučovou a přímočarou pilou od značky MAFELL nebo práci na moderní truhlářské hoblici Ramia. Ze dřeva vyrobí v časovém limitu dřevěné zouváky a ozdobné květináče. Zedníci dostanou za úkol postavit zídku a překlad z moderních zdících materiálů Porotherm, Ytong, skelet plotu z materiálu KB-Blok, dále vyzdít komín Schiedel, nalepit lícové pásky Terca a nanést šlechtěné omítky LB Cemix.

Ukázky deseti řemesel najednou

Finále soutěže SUSO nabídne také exhibice dalších řemesel, např. tesařů, parketářů, mladých designérů, sklenářů či pokrývačů. „Výstavní hala bude doslova plná řemesel a nabídne vizuálně atraktivní podívanou. Návštěvníci budou moci sledovat celý řemeslný proces, např. jak a z čeho se staví komín nebo jak by měla správně vypadat střecha,“ zdůrazňuje Surmaj. Vítězné dvojice řemeslníků získají věcné ceny, titul nejlepší řemeslná dvojice svého ročníku a pro své školy titul Hvězda ročníku. Vloni se tímto ohodnocením mohly pochlubit SPŠ stavební Valašské Meziříčí v oboru zedník a mezi truhláři SOŠ Litvínov-Hamr.

Generální partner: Wienerberger cihlářský průmysl, a.s.
Hlavní partneři: Schiedel, s.r.o., XELLA CZ s.r.o., KB – BLOK systém, s.r.o., LB Cemix, s.r.o.,
Partneři: Mafell, Ramia tools s.r.o., STANLEY, DeWalt, DZP Praha
Hlavní mediální partner: časopis Stavebnictví, TZB Info
Hlavní mediální partner oboru truhlář: Dřevařský magazín
Mediální partner oboru truhlář: Truhlářský portál
Mediální partneři: Český rozhlas, Stavitel, Scio – www.maturuj.cz, Konstrukce, Učitelský zpravodaj, e-stav
Záštita: MŠMT, MPO, HK ČR, AK ČR, SPS, AČN
Odborná garance: Oblastní inspektorát práce

O Soutěžní přehlídce stavebních řemesel SUSO

SUSO je nekomerční projekt, který již sedmnáctým rokem nabízí žákům stavebních oborů porovnat si své odborné znalosti a praktické dovednosti. Soutěž pořádá již od roku 1996 veletržní společnost ABF, a. s., která dlouhodobě organizuje veletrhy a akce zaměřené na obor stavebnictví. Za 17 let trvání projektu se ho zúčastnilo více než 4 000 žáků z českých, slovenských, německých, maďarských a polských škol. Každoročně se přihlásí průměrně 230 soutěžících ze 72 škol. Letos v rámci SUSO poprvé proběhlo postupové kolo i na Slovensku.

Stavební veletrh FOR ARCH, který se vloni s návštěvností téměř 70 000 lidí podruhé stal nejnavštěvovanější akcí svého druhu v ČR, letos vstoupí již do svého 24. ročníku. Každoročně přináší prezentace novinek z mnoha oborů spojených se stavebnictvím, své zastoupení na veletrhu mají přední výrobci, dodavatelé, řemeslníci, ale také investoři, developeři a zástupci dalších oborů souvisejících se stavebnictvím. FOR ARCH – stavební veletrh s nejdelší tradicí v ČR představuje pro české i zahraniční vystavovatele výbornou příležitost pro prezentaci svých služeb a výrobků v mezinárodní konkurenci. Akce již dávno necílí pouze na odborníky, zajímavé informace a tipy zde najdou také zástupci veřejnosti, kteří se chystají například na stavbu či rekonstrukci domu. Na výstavní ploše větší než 18 tisíc m2 nabízí FOR ARCH a souběžné stavební veletrhy kromě výstavních expozic také bohatý doprovodný program plný přednášek, workshopů, konferencí a soutěží.


Více informací: www.suso.cz


ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...